вівторок, 07 листопада 2023 10:50

Чим підживити кущі смородини, щоб наступного року зібрати небувалий врожай

Чим підживити кущі смородини, щоб наступного року зібрати небувалий врожай
Пізньої осені треба підживити кущі смородини Фото: pinterest

Щоб кущі смородини добре перезимували і дали гарний врожай в наступному році, їх потрібно підживити.

Але перед цим кущі потрібно обрізати після опадання листя. Що треба зробити - розповість Gazeta.ua.

Треба видалити старі гілки, яким більше шести років, а також переплетені між собою зовнішні гілки. Ще треба обрізати хворі, сухі та підгнилі пагони і усю кореневу поросль.

Другий етап: обприскати кущі 3% розчином бордоської рідини.

Акуратно розпушіть землю навколо кущів на глибину не більше 10 см між кущами і не більше 5 см під кущами.

Внесіть суперфосфат (40-50 г на 1 кв.м) і хлористий калій (50-70 г на кущ).

Для підживлення кущів смородини у листопаді можна використати добрива, які містять азот, калій та фосфор. Азот стимулює ріст і розвиток листя, фосфор допомагає розвитку кореневої системи. А калій підвищує стійкість рослини до зимових захворювань. Добрива слід використовувати згідно інструкції на упакованні. Не варто перевищувати рекомендовану дозу, бо кущі будуть хворіти.

У листопаді потрібно поливати кущі смородини у достатній кількості, адже саме у цей період рослина потребує вологи, щоб повноцінно підготуватися до зими. Кущі необхідно поливати кожні 10-14 днів теплою водою. На один дорослий кущ смородини витрачаємо два-три відра води. Поливаємо в кілька заходів, даючи воді повністю вбратися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як із опалого листя зробити гарне добриво - секрети приготування

Хороший спосіб підживити кущі смородини пізньої осені - компост. Можна для підгодовування у листопаді використовувати і перегній. Це органічне добриво має в собі багато корисних речовин, які допоможуть кущам смородини добре перезимувати і підготують їх до наступного сезону. Компост чи перегній варто розсипати навколо куща на відстані до 20 сантиметрів від пристовбурних кіл. Потім добриво необхідно загорнути в ґрунт на глибину 10-15 см.

Щоб підвищити стійкість кущів смородини до холодів, можна використовувати зелені добрива. Це рослини - сидерати, що висіваються в ґрунт, аби підвищити його родючість. Тому навколо кущів можна висіяти люцерну, яка збагачуватиме ґрунт азотом.

Останній місяць осені - найактивніший для городника. У листопаді треба правильно обирати дні і швидко сіяти озимі культури, дерева, а також вкривати на зиму чутливі рослини.

7-9 листопада - можна садити зелень і листові салати на підвіконні або в теплиці, перекопувати, рихлити і мульчувати грунт, підгортати кущі і квіти. Хороші дні для посадки озимих культур і багаторічних квітів. В саду можна обрізати і білити дерева, косити газон і підрізати зелену огорожу, доглядати за виноградом. Не варто замочувати насіння.

Зараз ви читаєте новину «Чим підживити кущі смородини, щоб наступного року зібрати небувалий врожай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі