вівторок, 07 листопада 2023 08:15

Як із опалого листя зробити гарне добриво - секрети приготування

Як із опалого листя зробити гарне добриво - секрети приготування
Опале листя викидати не варто, його можна використати з користю. Фото: svitroslyn.ua

Восени опале листя не варто викидати. Адже його можна використати з користю для рослин та ґрунту.

Про кілька способів зробити із листя ефективне добриво пише Gazeta.ua.

Листя містить багато органічних речовин, мікроелементів і гумусу. Усі ці елементи корисні для ґрунтових мікроорганізмів та рослин. Є кілька дієвих способів перетворити опале листя на добриво.

Його, наприклад, можна компостувати. Цей спосіб перетворює органічні матеріали на добриво за допомогою бактерій і черв'яків. Вони розкладають їх на простіші елементи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ґрунт для розсади варто готувати з осені: як це правильно робити

Щоб компостувати опале листя, потрібно його зібрати в купу або спеціальний контейнер і шаром 10-15 см укласти на дно. Потім до листя слід додати шар землі, перегною або гною такої ж товщини. Далі ці шари потрібно повторювати до заповнення контейнера або, щоб висота купи сягнула 1-1,5 м. Потім слід зволожити компост і накрити його плівкою або картоном.

Цей компост потрібно періодично перемішувати і зволожувати, щоб забезпечити доступ повітря та вологи. А через 6-12 місяців він буде готовий до використання.

Листя також можна використовувати для мульчування. Це - покриття ґрунту органічним матеріалом для захисту його від пересихання, замерзання, ерозії та бур'янів.

Для мульчування слід спочатку подрібнити листя граблями, вилами або подрібнювачем. Потім його потрібно рівномірно розподілити по поверхні ґрунту шаром 5-10 см. Така мульча буде поступово розкладатися і збагачувати ґрунт поживними речовинами.

Можна також виготовити з опалого листя рідкий настій. Для цього потрібно нарізати листя на дрібні шматочки і залити його водою у співвідношенні 1:10. Можна додати трохи цукру або дріжджів, щоб прискорити бродіння. Суміш настоюють у закритій ємності на сонці або в теплому місці впродовж двох-трьох тижнів. Її потрібно періодично перемішувати. Потім настій проціджують та розбавляють водою у пропорції один до десяти. Таким розчином можна поливати рослини один раз на тиждень.

Опале листя восени можна не згрібати, принаймні, якщо хочете, щоб взимку вижили всі критично важливі запилювачі рослин. Листя на зиму краще залишити на ділянці чи на газоні. Природі це принесе користь. Адже шар опалого листя - дуже важливе середовище існування дикої природи.

Зараз ви читаєте новину «Як із опалого листя зробити гарне добриво - секрети приготування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі