неділя, 29 жовтня 2023 09:17

Чому восени не варто згрібати опале листя: експерти пояснили

Чому восени не варто згрібати опале листя: експерти пояснили
Опале листя восени збирати не обов'язково. Фото: ukr.media

Опале листя восени можна не згрібати. Принаймні, якщо хочете, щоб взимку вижили всі критично важливі запилювачі рослин.

Листя на зиму краще залишити на ділянці чи на газоні. Природі це принесе користь, пише The Washington Post.

За словами експерта Національної федерації дикої природи Девіда Мізежевського, шар опалого листя - дуже важливе середовище існування дикої природи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли найкраще обрізати виноград: корисні поради

"Всілякі істоти покладаються на це для свого виживання як на місце, де вони можуть знайти їжу та укриття, а в багатьох випадках навіть завершити свій життєвий цикл", - зазначив він.

Завдяки товстому листяному покриву під час холодної зими бджоли, метелики та міль, які запилюють рослини, мають середовище для життя. Крім того, товстий шар листя може стати притулком для амфібій, а також дрібних ссавців, зокрема, бурундуків.

"Листя дозволяє їм пережити зиму, а потім з'явитися, щоб потенційно запилити ваш сад, щоб допомогти контролювати шкідників", - зазначив виконавчий директор товариства захисту безхребетних Xerces Скотт Блек.

Восени у саду важливо не лише обрізати та побілити дерева, а й підготувати їх, а також квіти та чагарники до морозів.

Прості рекомендації для захисту рослин на ділянці від вітру та морозу дав у коментарі Express досвідчений садівник Марк Дуеллі.

Зараз ви читаєте новину «Чому восени не варто згрібати опале листя: експерти пояснили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі