середа, 18 вересня 2024 07:20

Що роблять у саду та на городі в жовтні: найважливіші справи

Що роблять у саду та на городі в жовтні: найважливіші справи
У жовтні в саду та на городі знайдеться чимало роботи. Фото: pixabay.com

Для садівників та городників роботи у жовтні роботи досить багато.

Цього місяця зазвичай продовжують збирати урожай, а також висаджують різні овочі та квіти, обрізають дерева та удобрюють ґрунт. Про кілька найважливіших справ жовтня нагадує Gazeta.ua.

Збирання урожаю

Традиційно у жовтні збирають урожай багатьох пізніх культур. Йдеться, наприклад, про капусту, гарбузи, обліпиху, горобину. А також яблука, груші та горіхи. Цього місяця продовжують збирати виноград. Кінець місяця — час збирання айви.

Озимі овочі

У першій половині жовтня зазвичай висаджують озимий часник. А із середини місяця сіють моркву, шпинати, редиску, селеру, цибулю-порей та петрушку. При цьому зверху насіння краще присипати сумішшю землі з перегноєм. Тоді посіви краще переживуть зиму.

Догляд за деревами та кущами

У жовтні добре обрізати дерева та кущі. Цього місяця у них закінчуються активні процеси життєдіяльності. Тому обрізка пройде легко, а до заморозків рани встигнуть зажити. Обрізають також малину, смородину, аґрус та актинідії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що посадити вздовж паркану: шість чагарників, які ідеально поєднуються в кольорах

Прибирання

Восени варто прибрати із саду всі корчі та деревину, адже в їхній корі на зиму заведуться личинки шкідників. ґрунт варто перекопати, щоб навесні було менше бур'янів. Ділянку також потрібно замульчувати.

Сидерати

Після збирання урожаю на городі можна посіяти сидерати. Це рослини, які покращують врожайність і структуру ґрунту. Вони також відлякують шкідників. Навесні сидерати скошують.

Висадження дерев і кущів

У жовтні - вдалий період для висадження плодових дерев і ягідних кущів. До морозів вони встигнуть прижитися і відростити сильний корінь. Уже навесні дадуть перший урожай. Можна у цей час садити малину, смородину, аґрус, яблуню, волоський горіх та сливу.

Опале листя

У жовтня листя починає активно опадати. Це гарна можливість приготувати з нього добриво або укрити ним ділянку.

Квіти

У жовтні висаджують також квіти. Зокрема, тюльпани, маргаритки, незабудки, іриси, люпин, барвінок. Їх зазвичай висаджують на початку місяця, щоб встигли прижитися до морозів. А в середині жовтня можна посадити троянди. Ближче до листопада - конвалії і півонії.

Восени садівники часто замислюються, чи потрібно білити дерева перед зимовим періодом. Але основна причина біління - це захист дерев від мінливих погодних умов, які можуть серйозно нашкодити.

Додатково цей процес допомагає боротися зі шкідниками та запобігає появі грибкових інфекцій.

Зараз ви читаєте новину «Що роблять у саду та на городі в жовтні: найважливіші справи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі