середа, 23 серпня 2023 11:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Як Київ бʼє дронами по російських аеродромах

Стаття у виданні CNN

Українці активізували зусилля щодо ослаблення переваги Росії у повітрі, атакуючи бази, на яких розміщені надзвукові військові літаки глибоко на території РФ.

Київ у понеділок завдав удару дроном по російському військово-повітряному аеродрому Шайківка приблизно за 200 км від українського кордону. На вихідних міністерство оборони РФ повідомило, що ще один український дрон вразив військовий аеродром Сільці у Новгородській області, ще далі, за сотні кілометрів від України.

Домінування Москви в небі стало серйозною перешкодою для контрнаступу України. В останні тижні українські війська пробиралися крізь густі мінні поля та численні ешелони оборони вздовж лінії фронту, коли їх регулярно атакували зверху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Ось чому Київ поставив собі завдання отримати винищувачі F-16 від своїх союзників. Але хоча цього тижня Нідерланди та Данія погодилися дати літаки, мине ще багато місяців, перш ніж українські пілоти навчаться їх використовувати. Тим часом Україна намагається послабити міць російської авіації, завдаючи ударів по її авіабазах.

На військовій авіабазі Шайківка експлуатуються надзвукові дальні бомбардувальники Ту-22М3, які РФ використовує для завдання ударів по цілях в Україні з початку повномасштабного вторгнення. Минулого тижня українські ВПС повідомили, що літаки, які летіли з Шайківки, випустили у сторону України чотири крилаті ракети Х-22.

У результаті атаки дрона на базу Шайковка в понеділок, принаймні, один російський бомбардувальник був пошкоджений

Андрій Юсов, представник Служби військової розвідки України, заявив, що внаслідок атаки дрона на базу Шайківка у понеділок, "принаймні, один літак був пошкоджений".

Юсов заявив, що удару завдали "при чіткій координації з Головним розвідувальним управлінням Міноборони України", додавши, що це конкретне завдання виконувалося з території Росії.

Україна виконує різні завдання зсередини Росії "у багатьох інших випадках теж", додав він.

Автор: CNN
  На знімку, зробленому 8 серпня, видно кілька бомбардувальників Ту-22 на аеродромі просто неба
На знімку, зробленому 8 серпня, видно кілька бомбардувальників Ту-22 на аеродромі просто неба

Росія офіційно не коментувала останній інцидент. Однак російське видання Baza, яке має тісні контакти зі службами безпеки РФ, повідомило, що у понеділок на базі Шайківка розбився український дрон, і "літак, який не використовується, на аеродромі був пошкоджений". Про інцидент повідомив теж російський Telegram-канал Mash.

"Український БПЛА приземлився на території аеродрому близько восьмої ранку. Це був дрон, оснащений саморобним вибуховим пристроєм та посиленою батареєю. Його вчасно помітили та збили", - повідомив Mash.

Автор: CNN
  Місця, куди прилетіли українські дрони
Місця, куди прилетіли українські дрони

Раніше губернатор регіону Владислав Шапша повідомив, що у Кіровському районі "відбито" атаку БПЛА. Авіабаза знаходиться приблизно за 15 км на північ від міста Кірова.

Юсов заявив, що Росія намагається применшити значення інциденту.

"Як і в більшості випадків, російський режим намагається приховати справжні масштаби втрат та збитків", - сказав він.

Атака в понеділок стала другим за три дні ударом по російській авіабазі, на якій розміщена потужна техніка

Атака в понеділок стала другим за три дні ударом по російській авіабазі, на якій розміщено потужну техніку.

У міноборони РФ заявили в суботу, що український дрон пошкодив літак на військовому аеродромі в Сольцях, що в Новгородській області. Україна не коментувала цього інциденту.

У російському міністерстві заявили, що дрон ударив по полю в суботу вранці та спричинив пожежу. Там стверджувалося, що БПЛА був помічений і "збитий зі стрілецької зброї". У заяві міністерства не наводяться жодних подробиць про шкоду, а лише йдеться, що жертв внаслідок атаки немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

Аналіз супутникових знімків CNN показав, що цей аеродром також використовували для розміщення надзвукових бомбардувальників Ту-22М3.

На знімку від 8 серпня видно кілька Ту-22. На знімку від 21 серпня, видно обгорілу землю, де був один із літаків Ту-22М3, а решту літаків, судячи з усього, перемістили. На двох фото у соцмережах, геолокованих CNN, видно схожий літак, що горить на тій же авіабазі.

Внаслідок атак на російські бази за останні кілька днів знищено кілька літаків. Зокрема, два бомбардувальники

Українські ЗМІ повідомили, що внаслідок атак на російські бази за останні кілька днів знищено декілька літаків. Зокрема, два бомбардувальники, з посиланням на неназваних представників української військової розвідки.

За даними вашингтонського аналітичного центру "Інститут вивчення війни", ISW, кілька російських військових блогерів заявили, що українці використали невеликий і відносно недорогий дрон-квадрокоптер для проведення атаки, і розкритикували російське міністерство оборони за те, що не зберігає літаки в ангарах, де вони були б захищені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив" ‒ британський підполковник

ISW додав, що, хоча пошкодження або знищення двох бомбардувальників Ту-22М3 не матиме серйозного військового ефекту, реакція російських військових блогерів показує, що "такі глибокі атаки підтримують масштабніші зусилля України щодо деградації морального духу Росії".

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Як Київ бʼє дронами по російських аеродромах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі