четвер, 21 липня 2022 18:30

"ЗСУ готуються до великих операцій" – що було за зачиненими дверима "Рамштайну-4"

"ЗСУ готуються до великих операцій" – що було за зачиненими дверима "Рамштайну-4"
Одне з головних досягнень у рамках Рамштайну – це не перелік зброї, яку надаватимуть, а зміна думок тих країн, що сумніваються чи допомагати України, вважає Павло Лакійчук. Фото: geostrategy.org.ua

Четверта зустріч у Рамштайні підкреслила ефективність поставок HIMARS та "Гарпунів" в Україну. Тому наша країна отримуватиме більше цієї зброї. За лаштунками зустрічі йшлося про надання Україні сучасних літаків та підтримку Збройних сил України у майбутніх наступальних операціях. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Павло Лакійчук.

"Прохання Резнікова приділити увагу "зусиллям на збільшенні спроможностей ЗСУ здійснити конкретні місії" – це те, що було за зачиненими дверима. І йшлося про проведення ЗСУ конкретних операцій у перспективі. Як, наприклад, наступ на півдні. Для ефективного його проведення нам потрібна зброя, яку поки що не маємо. Я не казатиму про Кримський міст, але щось у цьому роді", – пояснює Лакійчук.

Після "Рамштайн-4" продовжиться підтримка України, яка була після попередніх трьох зустрічей, наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Потрібна західна зброя" – Жданов пояснив, чим загрожують повільні поставки

"Дуже добре спрацювала командна робота з постачання Україні РСЗО HIMARS і їх аналогів. У цьому напрямку робота продовжуватиметься. Йдуть досить складні переговори про боєприпаси для цієї зброї. Ті, що ми маємо – не найпотужніші і не найбільш далекобійні. Думаю, Україна зможе отримати саме ті, що хоче. Також добре себе показали "Гарпуни" – ми відігнали росіян від нашого узбережжя. У цьому питанні також продовжиться робота. Коли йде розмова про розблокування одеських портів, то така можливість виникла саме завдяки цьому виду зброї. Поки що немає прямого меседжу про можливість поставки Україні сучасної авіації четвертого покоління. Але за кулісами розмова про це йшла. Тому що у США є законопроєкт про виділення коштів на наступний рік про підготовку українських льотчиків. І, зрозуміло, їх не навчатимуть на радянських літаках", – говорить Лакійчук.

Україні хочеться більше зброї і швидше, бо у нас війна, але мислення деяких європейських чиновників змінюється повільно, відзначає експерт.

"Цілком згоден із нашим міністром оборони, що нам потрібно не 12 HIMARS, а 50 для оборони і ще стільки ж – для наступу. Ця цифра не відповідає розрахункам, але демонструє нашу позицію. З іншого боку, треба дивитися на наших партнерів – на декого треба дуже тиснути. Наприклад, коли німецькі чиновники говорять, що можливість поставок танків Леопард-2 почнеться з 2023-го року по одному в місяць, – це виглядає як знущання. Але це все одно демонструє прорив мислення чиновників європейських країн", – додає Лакійчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переломний момент у війні з Росією: що для цього потрібно

Одне з головних досягнень у рамках Рамштайну – це не перелік зброї, яку надаватимуть, а зміна думок тих країн, що сумніваються чи допомагати України, вважає експерт.

"Після кожної такої зустрічі конкретні плани – хто і скільки надаватиме зброї – не оприлюднюють у публічний простір. Це зрозуміло, бо у нас війна і деякі речі треба тримати поза широким розголосом. Нічого сенсаційного на зустрічі не відбулося. Це вже перетворюється у стабільний процес взаємодії півсотні держав. Головне, не хто надаватиме зброю, а те, що там залучені різні держави. І у ході цих зустрічей з'являються аргументи переконати нерішучих", – пояснює Лакійчук.

20 липня відбулося четверте засідання міжнародної Контактної групи з оборонної допомоги Україні, так званий "Рамштайн-4", – в режимі онлайн у Вашингтоні. Взяли участь майже 50 країн.

Понад 30 країн світу надали Україні військову допомогу – озброєння і техніку. Пропонують також нові ініціативи. Про це заявив міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін. Така підтримка є результатом трьох попередніх зустрічей Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн".

Зараз ви читаєте новину «"ЗСУ готуються до великих операцій" – що було за зачиненими дверима "Рамштайну-4"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі