середа, 20 липня 2022 21:38

Спецтема: Війна Росії проти України

"Потрібна західна зброя" – Жданов пояснив, чим загрожують повільні поставки

"Потрібна західна зброя" – Жданов пояснив, чим загрожують повільні поставки
Через повільне постачання зброї від Заходу Україна не може піти у повноцінній контрнаступ, тож на лінії фронту точитимуться позиційні бої, пояснює Олег Жданов. Фото: intermarium.com.ua

Росія майже вичерпала наступальний потенціал, а Збройні сили України змогли стабілізувати фронт. Але піти у контрнаступ українська армія не може – через відсутність західної зброї у необхідній кількості. Тому далі точитимуться позиційні бої на лінії зіткнення, поки не надійде озброєння. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Олег Жданов.

"Як сказав головнокомандувач ЗСУ Залужний, на сьогоднішній день нам вдалося стабілізувати фронт. Це означає, що, за оцінками Генерального штабу, Росія майже втратила наступальний потенціал. Сьогодні РФ наступати, як це було у попередні місяці, вже не може. І це головне надбання ЗСУ", – говорить Жданов.

Через повільне постачання зброї від Заходу Україна не може піти в повноцінній контрнаступ, тож на лінії фронту точитимуться позиційні бої, пояснює експерт.

"Стосовно зброї – це питання до президента. Він відповідає за зовнішню політику. Саме ззовні до нас надходить зброя. А наші власні запаси вже закінчилися. Далі продовжувати війну ми можемо тільки отримавши допомогу від країн-партнерів. Головне завдання зараз у Збройних сил – продовження ведення оборонної операції до моменту постачання нам зброї у необхідній кількості. Щоб ми могли сформувати ударне угруповання і розпочати контрнаступальну операцію. ЗСУ готові і очікують тільки надходження зброї", – каже Жданов.

Якщо зброя буде запізнюватися, то є загроза отримати другу хвилю наступу на Україну, пояснює експерт.

"Росія не сидіть на місці і формує резерви. І чим це закінчиться без західної зброї – дуже важко сказати. Кремль теж має проблеми і хоче паузу. Там розуміють, що вони вичерпали потенціал і далі наступати не можуть. Тягнути час, коли ми перемелюватимемо поступово російські війська і підемо в контрнаступ, – теж. Тому вже розгорнули кампанію з примушування нас до перемовного процесу", – наголошує Жданов.

Українські військові мають труднощі з доправленням західної зброї на передову, пише видання The Wall Street Journal. Зараз у бій з російськими загарбниками вступають сучасніші й ефективніші західні далекобійні артилерійські знаряддя. Однак їхнє освоєння виявилося серйозною проблемою. Причиною стало те, що різні зразки надходять невеликими партіями.

Збройні сили України сьогодні застосовують гаубиці M777 зі Сполучених Штатів, Австралії та Канади, а також самохідну артилерію, як-от Caesar з Франції, PzH 2000 з Німеччини, американські M109 і AHS Krab з Польщі.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібна західна зброя" – Жданов пояснив, чим загрожують повільні поставки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі