середа, 02 червня 2021 11:02

Зеленський не виправдав сподівань Кремля - Портников

Зеленський не виправдав сподівань Кремля - Портников
Віталій Портников розповів про подальше майбутнє Білорусі в ізоляції від Заходу. Фото: 5 канал

Президенту РФ Володимиру Путіну тепер не потрібно поспішати з поглинанням Білорусі Росією. Раніше форсував інтеграцію, бо у самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка були можливості для маневру. Про це каже в інтерв'ю Gazeta.ua політолог Віталій Портніков.

23 травня білоруського журналіста, головного редактора опозиційного телеканалу NEXTA Романа Протасевича, який мав політичний притулок у Польщі і летів з відпустки з Афін до Вільнюса, зняли з літака і запроторили до Мінського СІЗО. Про що свідчить зустріч Володимира Путіна з Олександром Лукашенком у Сочі одразу після скандалу з Протасевичем?

Зустріч Путіна і Лукашенка планувалася ще до спеціальної операції білоруських спецслужб, яка призвела до посадки літака "Ryanair" і затримання Протасевича і Сапеги (23 травня Білорусь примусово, з застосуванням винищувача, посадила в аеропорту Мінська пасажирський літак авіакомпанії Ryanair рейсом із Греції в Литву, який пролітав над її територією. У Білорусі послались на лист від імені палестинського угруповання "Хамас" про наявність на борту літака бомби, який із непояснених причин отримали в Мінську – аеропорті, який не мав ніякого стосунку до рейсу. - Gazeta.ua). Зустрічі відбуваються постійно протягом багатьох років. Їхня регулярність залежить від того рівня інтеграційних зусиль, які докладає Москва, і готовності Мінська відповідати на них. Бажання Лукашенка важко оцінювати зараз. З одного боку – можливості маневру для нього зменшуються. З іншого – Путін тепер відчуває себе спокійно, тому на зустрічі з Лукашенко говорив, що не варто поспішати. Тепер інтеграцію можна буде здійснити, коли це буде вигідно російському керівництву. Анексія Криму відбулась не просто, коли завершився український Майдан, а ще й коли знижувався рейтинг Путіна. У випадку з Білоруссю, то її поглинання Росією може бути пов'язано з виборами, транзитом влади в Росії. Путін може пересидіти і Зеленського, і Меркель, і Макрона, і Лукашенка, а тоді вирішувати питання зі спадкоємцем білоруського президента. Не варто акцентувати, що Лукашенко приїхав на зустріч у Сочі з сином. Він завжди його з собою бере.

Лукашенко намагатиметься з усіх зусиль доводити, що він контролює ситуацію

Раніше у Заходу складалося враження, що Лукашенко може утримувати певний рівень білоруського суверенітету. Зустрічався з представниками західних країн, приймав перемовини по Донбасу. Проти нього почали скасовувати частину санкцій, які діяли з 1990-х після зникнення білоруських опозиціонерів. Ще більше, коли до Мінська прилітали помічник президента Сполучених Штатів з питань нацбезпеки Болтон і держсекретар Помпео. Після придушення білоруських протестів такого враження вже західні лідери не мають.

На що підуть пів мільярда доларів кредиту, які дасть Росія Білорусі?

Це просто черговий транш для Білорусі, в якої дуже важка економічна ситуація. Не може розраховуватись з боргами.

Ізоляція білорусі посилюватиметься під керівництвом Лукашенка?

Далі у Білорусі посилюватиметься авторитарний режим, будуть закручувати гайки, опозиціонерів триматимуть у тюрмах. Лукашенко намагатиметься з усіх зусиль доводити, що він контролює ситуацію. Це ще й для того, щоб не дати Росії можливості форсувати інтеграційні процеси. Країна і так ізольована з 1990-х, але зараз ця ізоляція ще посилилася.

Білоруський очільник завжди був готовий торгувати білоруськими національними інтересами задля збереження своєї влади і готовий був би торгувати і нашою безпекою для цього

Як Україні вибудовувати стосунки з Білоруссю?

Україна має розуміти, що Білорусь залежна від Росії. Так було завжди, але ми втішали себе думкою про якийсь суверенітет Лукашенка. Існують економічні інтереси у певних українських кіл, але це не пов'язано з проукраїнськістю Лукашенка. Білоруський очільник завжди був готовий торгувати білоруськими національними інтересами задля збереження своєї влади і готовий був би торгувати і нашою безпекою для цього. Вибудовувати стосунки з сусідом варто розуміючи, що Росія і Білорусь – спільна зона небезпеки. Реагуючи на затримання Протасевича, маємо виконати свою обіцянку і приєднатися до санкцій Європейського Союзу проти Білорусі, що свого часу публічно пообіцяв очільник зовнішньополітичного відомства. Рішення РНБО з цього приводу так і не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія поставлятиме озброєння в Білорусь

"Мінський формат" заблокували аж до закінчення президентських повноважень Володимира Зеленського

Що буде з "мінським форматом"?

Не має значення, що вирішать із майданчиком для Мінських перемовин, адже "мінський формат" заблокований аж до закінчення президентських повноважень Володимира Зеленського. Він не виправдав сподівань російського керівництва, що капітулює перед Кремлем, тому став нецікавий. Тому Кремль вже буде пробувати схилити до капітуляції нового українського президента. Це вже видно. Відбуваються онлайн-зустрічі Тристоронньої контактної групи, на яких нічого не вирішується. Майданчик нікуди не зможуть перенести, бо Росія принципово виступатиме проти.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко і президент Росії Володимир Путін провели зустріч на яхті. Лукашенко і Путін нібито досягли домовленості про відкриття нових рейсів "Бєлавіа" в російські міста і остаточно вирішили питання про перерахування другого траншу державного кредиту.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський не виправдав сподівань Кремля - Портников». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі