середа, 12 липня 2023 17:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Велика сімка" погодила гарантії безпеки для України

"Велика сімка" погодила гарантії безпеки для України
Президент України Володимир Зеленський і лідери "Великої сімки" під час робочої зустрічі у замку Ельмау на півдні Німеччини, червень 2022 року. Фото: Getty Images

Лідери країн "Великої сімки" погодили декларацію про гарантії безпеки для України.

Документ стверджує, що від сьогодні "розпочинаються переговори" між Україною і кожною з держав "Групи семи" "з метою формалізації підтримки України через двосторонні безпекові зобов'язання", повідомила "Європейська правда".

Окреслюється зобов'язання держав-членів "сімки" продовжити надання "допомоги у сфері безпеки та сучасного військового обладнання на суші, в повітрі та на морі".

"З пріоритетом на протиповітряну оборону, далекобійну артилерію та вогневі засоби дальньої дії, бронетехніку та інші ключові засоби, такі як бойова авіація", ‒ сказано.

Також йдеться про "сприяння підвищенню рівня оперативної сумісності з євроатлантичними партнерами".

Також стверджується, що у разі майбутнього збройного нападу з боку Російської Федерації члени G7 "мають намір негайно провести консультації з Україною для визначення відповідних подальших кроків".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський підсумував результати саміту НАТО для України

"Ми підтверджуємо, що, відповідно до наших правових систем, активи Росії в наших юрисдикціях залишатимуться знерухомленими доти, доки Росія не заплатить за шкоду, яку вона завдала Україні", – заявила "Велика сімка".

G7, або "Велика сімка" ‒ міжнародний клуб урядів семи високорозвинених країн світу. До неї входять США, Японія, Німеччина, Британія, Франція, Італія і Канада.

Від союзників Україна сумарно отримала близько €150 млрд допомоги, сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Зараз ви читаєте новину «"Велика сімка" погодила гарантії безпеки для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі