вівторок, 02 липня 2024 03:16

В Україну їде прем'єр Угорщини Орбан - ЗМІ

В Україну їде прем'єр Угорщини Орбан - ЗМІ
До Києва з візитом приїде Віктор Орбан. Фото: Лівий берег

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відвідає Київ і зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським.

Ця поїздка угорського прем'єр-міністра стане першою в Україну після початку повномасштабного вторгнення РФ, пише The Guardian з посиланням на джерела.

"У вівторок Віктор Орбан відвідає Київ… у рамках несподіваного візиту одного з найбільш проросійських лідерів Європи, який відбудеться в той час, коли Угорщина перебирає на себе головування в ЄС за ротаційним принципом", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський і Орбан емоційно поговорили на саміті ЄС у Брюсселі: відео

Одне з джерел у Будапешті повідомило, що плани візиту з'явилися після тривалих переговорів щодо питання прав угорськомовної меншини в Україні, яка проживає на крайньому заході України поблизу кордону між двома країнами.

"Протягом останніх тижнів домовленість була досягнута. Вони зможуть оголосити про це як про успіх", – повідомило джерело в Будапешті, знайоме з підготовкою до візиту.

Серед 11 вимог Угорщини стосовно захисту прав національних меншин ключовим каменем спотикання є визначення в Україні місць із особливим рівнем гарантії прав угорців.

Зокрема, йдеться про Закарпатську область, де за переписом 2001 року та у попередні роки частка угорців складала понад 10%.

Також Угорщина вимагає від України відмовитися від рішення місцевих рад у цьому процесі й зробити присвоєння статусу автоматичним.

Зараз ви читаєте новину «В Україну їде прем'єр Угорщини Орбан - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі