пʼятниця, 15 травня 2009 17:00

Ющенко побачив аферу в авансі "Газпрому"

 Ющенко побачив аферу в авансі "Газпрому"

Президент Віктор Ющенко побоюється можливої втрати Національною акціонерною компанією "Нафтогаз Україна" активів через одержання авансу від російського "Газпрому" за транзит газу.

Про це він сказав журналістам у Швейцарії.

"Мене тривожить ситуація, пов"язана з ініціативою про можливості "Газпрому" розрахуватися за транзит газу наперед. Мене це не влаштовує, тому що це суперечить моїм директивам і досягнутим домовленостям... Це може призвести до того, що, відповідно до міжнародного права, виникнуть претензії до активів НАК "Нафтогазу" та їх трансформації у власність нерезидентів України", - сказав він.

Президент висловився за вдосконалення газових контрактів між Україною й Росією.

"Я не говорю про перегляд зобов"язань, але якщо їх можна вдосконалити, то ці кроки потрібно робити", - зазначив він.

Ющенко також повідомив, що хотів би одержати від прем"єр-міністра Юлії Тимошенко інформацію про фінансовий стан "Нафтогазу", а від Міністерства фінансів - звіт про оплату компанією податків.

Президент також підкреслив важливість реалізації проекту створення Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору й повідомив, що в європейському бюджеті передбачено приблизно 180-190 млн. євро на реалізацію цього проекту.

Як відомо, "Нафтогаз" виключає, що через одержання від "Газпрому" авансу за послуги із транзиту, що буде використано для фінансування накачування газу в підземні сховища, НАК може зазнати збитків.

"Нафтогаз" разом з російським "Газпромом" розробляють механізм, відповідно до якого НАК буде накачувати газ у підземні сховища в 2009 році за рахунок частини коштів, які будуть отримані від транзиту російського газу в майбутніх періодах, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину « Ющенко побачив аферу в авансі "Газпрому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі