четвер, 22 червня 2023 17:46

Україна виконала повністю дві умови на шляху до ЄС – ЗМІ

Україна виконала повністю дві умови на шляху до ЄС – ЗМІ
Єврокомісія оцінила успіхи України. Фото: eastnews.ua

Єврокомісія вважає, що Україна повністю виконала дві з семи умов для початку переговорів про членство у ЄС.

За рештою умов є прогрес. Про це йдеться в усній проміжній оцінці. Документ є у розпорядженні "Інтерфакс-Україна".

Повністю виконано умови, що стосуються органів судової влади та засобів масової інформації. "Хорошого прогресу" Україна досягнула щодо реформи Конституційного суду.

"Деякий прогрес" є у процесі деолігархізації, питанні національних меншин, боротьбі з корупцією, де "потрібне зміцнення і гідний довіри послужний список", та боротьбі з відмиванням грошей і реформуванню правоохоронних органів, де "необхідно посилити систему боротьби з відмиванням грошей".

"Україна має зосередитися на внесенні поправок у процедуру відбору суддів Конституційного суду відповідно до рекомендацій Венеційської комісії та розпочати відбір. Також треба вжити подальших системних заходів і створити послужний список у справах про корупцію на високому рівні", – йдеться у документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потрібно покласти край: Бербок назвала перешкоди на шляху України до ЄС

Необхідно привести законодавство про боротьбу з відмиванням грошей у відповідність до міжнародних стандартів і виконати рекомендації Венеційської комісії у сфері деолігархізації та національних меншин.

Оцінку "виконано" дають тоді, коли реалізовано все. "Хороший прогрес" – якщо критерії виконані на більш ніж 50%. "Певний прогрес" означає виконання менш ніж 50%, коли вжито декількох заходів, але важливі заходи й кроки все ще очікуються.

Молдові ЄК поставила дев'ять умов, з яких три виконано, у двох досягнуто "хорошого прогресу" і в чотирьох – "деякого прогресу".

Грузія має виконати 12 умов, щоб отримати статус кандидата. Три виконано, щодо семи досягнуто "певного прогресу", щодо однієї – "обмежений прогрес" і щодо ще однієї, а саме плюралізму засобів масової інформації, – "жодного прогресу".

Торік 27 країн-членів Євросоюзу ухвалили рішення надати Україні і Молдові статус кандидата на вступ до блоку.

У лютому минулого року президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в ЄС.

Лідери ЄС погодили виплату цього року €18 млрд макрофінансової допомоги Україні.

Зараз ви читаєте новину «Україна виконала повністю дві умови на шляху до ЄС – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі