четвер, 14 березня 2013 13:28

"У президента думають над однотуровими виборами, аби хоч якось врятувати Януковича" - експерт

"У президента думають над однотуровими виборами, аби хоч якось врятувати Януковича" - експерт
Сергій Таран. Фото: www.gart.org.ua

В Адміністрації президента розроблять безліч варіантів того, як забезпечити перемогу Віктора Януковича у 2015 році. І один із них - це однотурова система президентських виборів.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив політолог Сергій Таран.

"У президента наразі розглядають дуже багато варіантів, як вийти з тієї ситуації, що, по суті, президент за чинної системи програє будь-якому кандидату, який виходить у другий тур виборів. Тому є варіант того, щоби зробити один тур, виставити дуже багато кандидатів, які би розсіяли голоси опозиції. Тоді це, по суті, повторить сценарій, який був з переобранням мером Києва Черновецького", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не важливо, хто саме піде в президенти від опозиції, головне, щоби кандидат був один - Данилюк

Таран уточнив: "Звісно, це буде унікальна система — обрання президента в один тур мало де існує. І, звичайно, така система є дуже поганою, бо вона закріплює ситуацію, коли президента може обирати меншість. По суті, це є спроба зробити з Януковича Черновецького, якого було обрано меншістю і який, в результаті, не мавши жодної популярності, успішно обрався на другий термін".

Однак, навіть за такого сценарію, на переконання політолога, в опозиції все ж залишиться шанс на перемогу, якщо вона зможе одразу виставити єдиного кандидата у президенти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція вірить, що переможе на виборах, якщо люди вийдуть на вулиці

"Якщо це станеться, то в опозиції є лише один потужний засіб з цим боротися — треба виставити єдиного кандидата. Якщо буде єдиний кандидат від трьох опозиційних сил, то навіть вибори в один тур не врятують кандидата від влади. Звичайно, у такій ситуації влада стимулюватиме висунення багатьох технічних кандидатів, які будуть грати на полі опозиції. Але якщо буде дуже потужна кампанія по висуненню єдиного кандидата від опозиції, то така людина все рівно переможе", - пояснив він.

Експерт переконаний, що така зміна виборчої системи є неприйнятною, оскільки тоді обраний президент не буде представляти інтереси всієї країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через розкол у ПР Янукович не піде на другий термін - Зварич

"Цей варіант можливий лише як спроба порятунку Януковича. Але якщо ставити питання, чи це потрібно — то категорично ні. Бо тоді у нас може отримати владу людина, за яку проголосує меншість громадян України. Адже два тури виборів зроблені якраз для того, щоби людина, за яку голосують, отримала підтримку більшості, і, відповідно, щоби це не був екстреміст, чи щоби це не була людина, яка представлятиме лише один регіон (що може бути в однотуровій системі, коли один найбільш чисельний регіон голосує лише за одного кандидата), щоби це була людина, яка більш-менш представляє інтереси громадян України", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «"У президента думають над однотуровими виборами, аби хоч якось врятувати Януковича" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі