середа, 26 червня 2013 22:35

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Тимошенко можуть відпустити на лікування за кордон без її заяви - Власенко

Тимошенко можуть відпустити на лікування за кордон без її заяви - Власенко
Сергій Власенко. Фото: radiosvoboda.org

Екс-прем'єр України Юлія Тимошенко не повинна писати заяву з проханням дозволити їй виїхати на лікування за кордон, стверджує її захисник Сергій Власенко.

"Для того, щоб це відбулося, від Юлії Тимошенко нічого не потрібно - це перше. Друге - від її волі нічого не залежить", - сказав Власенко журналістам у середу.

На його думку, чинне законодавство передбачає можливість виїзду на лікування за кордон і для засуджених.

"Для цього є як мінімум дві норми чинного законодавства - ст.7 Кримінально-виконавчого кодексу, що говорить про те, що всі особи, що знаходяться в надрах пенітенціарної служби, володіють тими ж правами, що і звичайні громадяни, якщо немає спеціального обмеження в законі. Крім того, є ст.36 нормативного акту, який називається "Основи законодавства України про охорону здоров'я". Ця стаття говорить про те, що громадяни України мають право на лікування за кордоном, при цьому держава зобов'язана їм у цьому сприяти в тому випадку, якщо неможливо лікування такої особи в Україні з яких-небудь причин: з яких-небудь, не тільки за медичними. Якщо ми візьмемо ці дві норми і з'єднаємо в одну, то побачимо, що немає ніякого обмеження або для засуджених, або для тих, що відбувають покарання, або для політично переслідуваних ", - пояснив Власенко.

За його словами, в цьому разі немає необхідності забезпечувати виїзд за кордон конвою для охорони засудженого.

"Не повинна організовуватися ніяка охорона. У нас є ряд норм чинного законодавства України, коли не організується ніяка охорона, наприклад, особа можуть відпустити на похорон близького родича. Особа можуть відпустити у зв'язку зі стихійним лихом у нього вдома. Просто людини випускають на певний час . Це дуже стара норма. Якщо пам'ятати фільм "Вокзал для двох" - там була точно така ситуація ", - сказав Власенко.

11 жовтня 2011 Печерський районний суд Києва засудив Ю.Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

9 травня 2012 Тимошенко перевели з колонії в Центральну клінічну лікарню № 5 (Харків). Тактику і медикаментозне лікування екс-прем'єра визначають німецькі лікарі з клініки "Шаріте" (Берлін).

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко можуть відпустити на лікування за кордон без її заяви - Власенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі