понеділок, 01 липня 2024 18:02

Шанс на зміну політичного курсу. В Ірані обирають президента

Шанс на зміну політичного курсу. В Ірані обирають президента
Іранці на виборчій дільниці. Серед лідерів президентських перегонів є кандидат, який виступає за зближення Ірану із Заходом та за розширення прав жінок. Фото: eastnews.ua

Одна з найбільших держав ісламського світу, Іран, цими вихідними обирала президента замість загиблого в авіатрощі Ібрагіма Раїсі. Схоже, на країну очікують зміни, важливі і для України. Чому - розбиралася Gazeta.ua.

Перший тур на трьох

За результатами першого туру дострокових президентських виборів в Ірані далі змагатимуться за високу посаду два кандидати: Масуд Пезешкіян та Саїд Джалілі.

Масуд Пезешкіян, колишній міністр охорони здоров'я Ірану, вважається реформатором, оскільки виступає за діалог з Заходом у межах "ядерної угоди" та за помірковане розширення прав іранських жінок. Зі старту він був маловідомим кандидатом, тому на його лідерство мало хто сподівався. Саїд Джалілі був радником Верховного лідера Ірану Алі Хаменеї з нацбезпеки, переговорником із Заходом по ядерній програмі, нині є жорстким консерватором на кшталт Трампа. Утім, основним кандидатом вважався спікер парламенту Ірану Багер Галібаф, супротивник зближення із Заходом.

Двоє плюс терористи

Вибори в Ірані проходять нервово: з більш ніж 30 охочих стати кандидатами Експертна рада допустила до балотування тільки шість осіб. Зі свого боку, Верховний лідер країни, аятола Алі Хаменеї, котрий і визначає основні напрямки внутрішньої та зовнішньої політики, непрямо підтримав Галібафа, на користь якого знялися з виборів два консервативних кандидати. Тому перемога у першому турі Пезешкіяна стала несподіванкою.

Але чи матиме вона продовження, іншими словами, це тренд чи ситуативне явище, стане відомо вже 5 липня, коли відбудеться другий тур виборів, бо жоден з кандидатів не набрав 50%+1 голос. Передумови для нових сюрпризів є: у першому турі явка склала рекордно низькі 40%, отже, у кандидатів-конкурентів є великий електоральний ресурс. Крім того, розрив між Пезешкіяном (42,5%) та Джалілі (38,6%) незначний – всього 4%, для його подолання достатньо мобілізувати прихильників або схилити на свій бік прибічників суперника.

Схоже, змагання вже почалося. Конкуренти зустрінуться на дебатах, а влада заарештувала терористів, котрі, за версією правоохоронців, планували зірвати голосування у першому турі.

Пезешкіян та Україна

Підтримка маловідомого кандидата-реформатора була почасти прогнозованою, оскільки в Ірані скрутна економічна ситуація (зокрема, висока інфляція). Тому це було голосування не стільки за конкретного кандидата, скільки проти поточного стану справ та свого роду протест, зазначила аналітик по Ірану Центру міжнародної політики у Вашингтоні Сіна Туссі. Навіть заклик і особистий приклад Алі Хаменеї не вплинув на явку.

У другому турі іранцям пропонується вибір між реформатором і традиціоналістом, що сприяє поляризації думок. З іншого боку, такий передвиборчий пасьянс може відвернути від участі в голосуванні тих, хто волів би позитивних змін, але без кардинальних зрушень у зовнішній чи внутрішній політиці.

Для України ці вибори можуть стати набагато важливішими, ніж для Ірану. "Фактично після авіатрощі, котра сталася 19 травня, з'явилася можливість повороту Ірану до Заходу і це може бути вигідно деяким іранським політикам, - зазначив політичний аналітик Олександр Мусієнко. - Адже "ядерна угода" передбачала вихід Ірану на світовий ринок нафти й газу, що для нас було б добре, що неодмінно спричинить зниження цін. Співпраця і взаємозалежність з Росією зменшились би".

Як розповів Мусієнко, Пезешкіян у ході передвиборчої кампанії провів активну і потужну кампанію, їздив до регіонів.

"Росія планує підписати з Іраном таку з угоду, як з КНДР. Якщо переможе Пезешкіян, цього не станеться", - наголосив він.

Скептицизм щодо реформатора

Утім, в Ірані президент у зовнішній політиці залежний від аятоли, тому "перемога Пезешкіяна не стане поганою новиною для Хаменеї, оскільки він буде слабким президентом, відповідно, його буде легше контролювати", вважає іранський письменник і науковий співробітник Центру Близького Сходу і Глобального порядку Араш Азізі.

А Хаменеї висловився негативно на адресу тих політиків, котрі вважають, шо прогрес можливий тільки через Вашингтон. "Такі політики не зроблять нічого доброго для Ірану", - заявив він, натякаючи на Пезешкіяна. Той у відповідь пообіцяв у питаннях зовнішньої політики цілковито підкорятися Хаменеї.

Попри це, якщо переможе Пезешкіян, можна сподіватися на його співробітництво з колишнім міністром закордонних справ Джавадом Заріфом. Заріф навчався у США. має добрі контакти у Вашингтоні та цілком здатен розтопити кригу у відносинах між двома країнами, хай і по окремих питаннях. Позитивні заохочувальні сигнали вже є. Поміркована позиція Пезешкіяна полегшить західним державам переговори з Іраном, сподівається радник Держдепартаменту США Валі Наср.

Зараз ви читаєте новину «Шанс на зміну політичного курсу. В Ірані обирають президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі