середа, 03 липня 2024 13:51

Вашингтон відповів на черговий "мирний план", який хочуть нав'язати Україні

Вашингтон відповів на черговий "мирний план", який хочуть нав'язати Україні
Ллойд Остін оголосив про виділення пакета військової допомоги на суму 2,3 мільярда доларів США. Фото: gettyimages

США стрімко нарощують підтримку України на тлі нових пропозицій, альтернативних до формули миру Зеленського. Цей та інші результати візиту нашого військового керівництва за океан свідчать про наближення події, котра може стати зламом у російсько-українській війні.

За прискореним графіком

2 липня до США прибула українська делегація у складі міністра оборони Рустема Умєрова, керівника Офісу президента Андрія Єрмака та віце-прем'єрки з євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної. Президент Володимир Зеленський зажадав від них дізнатися точні дати поставок до країни систем ППО Patriot. На час написання статті точних дат названо ще не було.

Натомість міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про виділення великого пакета військової допомоги на суму 2,3 мільярда доларів США, у якому буде протитанкова зброя та ракети для систем ППО, зокрема й для Patriot та NASAMS. За словами Остіна, боєприпаси будуть поставлені за пришвидшеним графіком. Йдеться не про місяці, а про тижні та дні, уточнили у кулуарах перемовин.

"Зброї буде більше", - написав у своєму Telegram-каналі Андрій Єрмак.

Коли це станеться, зорієнтував уже держсекретар США Ентоні Блінкен: напередодні саміту НАТО, який заплановано на 9-11 липня.

"Місток" до членства

Найкращим захистом для України був би вступ до Північноатлантичного альянсу (НАТО) або чіткий сигнал, коли це станеться. Партнери нам такий сигнал обіцяють. Зокрема, і Остін, і Блінкен запевнили - нині докладаються зусилля для максимального наближення нашої країни до НАТО, щоб, у разі досягнення згоди всіх країн-членів, вступ стався швидко.

Але у Пентагоні й нагадали, що за президентства Джо Байдена Україна вже отримала понад 51,9 мільярда доларів допомоги. Держсекретар США порадив раціонально використовувати інвестиції, розвивати ВПК та бути готовими до тривалих бойових дій. Також він звернув увагу на безпекові угоди, що уклала Україна з понад 20 державами світу. Відтак офіційний Київ може розраховувати на довготривалу підтримку.

Заочна "мирна" суперечка

Це актуально з огляду на мирну ініціативу, котру 2 липня привіз до Києва прем'єр Угорщини Віктор Орбан: припинити вогонь в односторонньому порядку, тоді, мовляв, перемовини почнуться раніше. Ініціативу відкинули у Києві, а згодом - і в США. Заступник представника Держдепу Ведант Патель наголосив: єдиним варіантом завершення війни є вивід російських військ з української території.

Така відсіч не стала несподіваною для Орбана - ще на спільному брифінгу з Зеленським він заявив, що дякує тому за "щиру відповідь". Того ж дня, 2 липня, коли Орбан зустрічався з Зеленським, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто по телефону поговорив зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим. Ініціативу виявив угорець, але у МЗС країни-агресорки залишилися задоволені розмовою. По-перше, обговорили "кризу у Києві". По-друге, співрозмовники, як сказано в офіційному повідомленні, "підкреслили необхідність безумовного забезпечення Києвом прав усіх національних меншин у країні".

Варто зазначити, що у Вашингтоні Єрмака також питали про мирний план, але вже від Дональда Трампа. Хоча цей план не був оголошений ні на офіційному рівні, ні самим політиком, його обговорюють у ЗМІ. Є інформація про можливу "здачу" частини української території, згідно з цим планом. Голова Офісу президента України зазначив - Київ готовий вислухати будь-які поради по досягненню справедливого миру для України, але не готовий поступатися заради цього територіями.

Підготовка до бою

Він мав на увазі підготовку до другого Глобального саміту миру, яка стала однією з тем нинішнього візиту української делегації до США. За офіційними повідомленнями, про неї говорили як у Пентагоні, так і в Держдепі. Зокрема, Рустем Умєров подякував Ллойду Остіну за активну участь у цій роботі.

Синхронно прискорюються останні приготування до бою: у ніч на 3 липня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський по телефону обговорив нагальні потреби українських бійців із керівником Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльзом Брауном. Водночас Україні можуть дозволити стріляти з американської зброї на більшу відстань вглиб Росії. Про таку можливість заявив помічник держсекретаря США у справах Європи Джеймс О'Браєн на комітетських слуханнях у Конгресі США. Умовою для такого рішення є спроба Росії розширити фронт. Двома днями раніше О'Браєн зустрівся з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, говорили про зброю, Глобальний саміт миру та про саміт НАТО. Кулеба також мав нагоду представити бачення результативності цього саміту міністру закордонних справ Великобританії Девіду Кемерону.

Перемога і помста

За неофіційними джерелами, зустріч української делегації з керівниками Пентагону та Держдепу пройшла не так успішно, як може видатися за офіційними джерелами. Нібито основним аргументом проти негайного запрошення України до НАТО стала корупція. Причому українська сторона переконувала американців у зменшенні обсягів негативного явища, у конкретних результатах боротьби з ним, однак остаточно переломити ситуацію на свою користь не змогла. Відтак у США концентруються на аспектах підтримки нашої країни, не більше.

Така легка прохолода у відносинах, якщо вона справді мала місце, дає шанс країні-агресорці конкурувати з Глобальним самітом миру різноманітними "мирними планами". Саме тому їх з'явилося так багато. Ми звернули увагу на "гінців", включно з Орбаном, котрі у різних форматах наполягають на тому, щоб перший крок до миру зробила Україна. За нашими джерелами, Путін хоче дзеркального повторення ситуації Стамбульських перемовин, щоб Україна першою припинила стріляти та відвела війська. Мовляв, так переконливо продемонструє готовність до миру. Своєрідною відповіддю стали переговори української делегації в США та нові тези Вашингтона, націлені на посилення підтримки нашої країни. Опосередковано вони спростували натяк Віктора Орбана, буцімто Сполучені Штати можуть домовитися з РФ, у тому числі, по Україні. Логічним наступним кроком було б запрошення України до НАТО. Саме цього й добивається українська делегація. У цьому сенсі, Вашингтон ще залишає простір для несподіванок, м'яко кажучи, неприємних для Москви.

Зараз ви читаєте новину «Вашингтон відповів на черговий "мирний план", який хочуть нав'язати Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі