пʼятниця, 05 липня 2024 22:02

Ліберали перемогли на виборах у Великій Британії. "Зміни вже почалися", - каже новий прем'єр-міністр

Ліберали перемогли на виборах у Великій Британії. "Зміни вже почалися", - каже новий прем'єр-міністр
Новий прем'єр-міністр Великої Британій Кір Стармер очолює партію лейбористів з 2020 року. Фото: eastnews.ua

Результати дострокових парламентських перегонів у Великій Британії цілком протилежні до того, як відбулося голосування до Європарламенту: замість посилення консерваторів і правих, на Туманному Альбіоні переконливу перемогу здобули ліберали. Що це означає для ЄС, України і, власне, Великої Британії, - розбиралася Gazeta.ua.

Чекали понад 14 років

На дострокових парламентських виборах громадяни Великої Британії віддали перевагу лейбористам. На ранок 5 липня чинний прем'єр, представник Консервативної партії Ріші Сунак визнав поразку та після прийому у короля заявив про відставку.

Іншого варіанту просто не існує: за попереднім підрахунком голосів, лейбористи здобули 412 місць у парламенті, що набагато більше, ніж треба для формування більшості. Перевагу вони могли мати ще від 326 мандатів.

"Я відчув ваш гнів, ваше розчарування. Беру на себе відповідальність за наш програш", - визнав Сунак, коментуючи результати голосування.

Біограф британських прем'єрів Ентоні Селдон вважає, Ріші Сунака підвела відсутність масштабних проєктів. "У нього було відсутнє уявлення, що він хоче зробити у владі", - зазначив письменник. Відмова від боротьби зі змінами клімату та від будівництва високошвидкісної лінії між Лондоном та іншими містами не компенсувалися іншими ініціативами: стимулюванням молоді вивчати математику чи забороною куріння. "Він мініатюрист", - резюмував Селдон.

Що ж, нині на його місце вже прийшов лідер лейбористів Кір Стармер. Ріші Сунак назвав наступника "порядною людиною" і повідомив: подзвонив тріумфатору, привітав з перемогою та висловив сподівання на конструктивну співпрацю.

Люди прагнуть змін

І це не просто гарні слова - Консервативна партія вперше за останні 14 років так втратила у симпатіях виборців. Причому ресурсу для маневру у консерваторів теж немає, оскільки третьою за лейбористами та консерваторами до парламенту Великобританії пройшла, знову ж таки, Ліберально-демократична партія. Вона здобула понад 60 місць у парламенті, що у 6 разів більше за те, що мала досі. Нарешті, на четверте місце, за даними екзитполів, виходить Reform UK Найджела Фараджа та Шотландська національна партія. Це євроскептики, у них13 мандатів.

Більшість аналітиків вважають, що Кір Стармер привів лейбористів до першої за останні 17 років переконливої перемоги, бо люди прагнуть змін.

Таким і був, власне, мотив оголошення дострокових виборів. Ріші Сунак 22 травня розпустив парламент і заявив: "Настав момент для Британії обрати своє майбутнє. Вирішити, чи ми хочемо розвивати прогрес, якого досягли, чи ризикуємо повернутися на початок без упевненого плану майбутнього". Цікаво, що майже тими ж словами розпускав Національні збори президент Франції Емманюель Макрон.

Уряд Сунака у Великій Британії втрачав підтримку, тому дострокові вибори були єдиним виходом з парламентської кризи. Але, як і Макрон, британський ініціатор перегонів отримав явно не ті результати, на які сподівався.

Плюс 3 мільярди фунтів стерлінгів

На думку Ріші Сунака, дострокові вибори необхідні Лондону перед зростаючими ризиками, одним з яких він назвав війну Росії в Україні.

Кір Стармер для нас буде відносно новою фігурою. Він наголошував, що матиме справи з президентом США незалежно від того, хто там виграє вибори. Більш чіткий по Україні: військова підтримка на 3 мільярди фунтів стерлінгів (понад 3,8 мільярди доларів США), дипломатичне та політичне сприяння.

Європейські та китайські вектори

Натомість Стармер демонстрував скептицизм щодо спільного ринку з Євросоюзом, але допускав усунення окремих бар'єрів для невеликої за обсягами торгівлі. Більш розмитою є позиція щодо арабо-ізраїльського-конфлікту: Палестину державою визнаємо "у слушний час", кожна країна має право на самооборону (про дії Ізраїлю), за воєнні злочини та за злочини проти людства мають бути притягнені всі винні (у тому числі, Ізраїль). Тестовою у цьому сенсі буде позиція по продажу зброї Ізраїлю, котру Стармер пообіцяв переглянути. Лейбористи не проти мати відносини і з Китаєм "з довгостроковим стратегічним підходом".

На перемогу лейбористів уже відреагували у Пекіні. Офіційна представниця МЗС КНР Мао Нін висловила сподівання "працювати з Великобританією, щоб просунути китайсько-британські відносини у правильному напрямку на основі взаємовигідної поваги та співробітництва".

Буде ще зеленіше

У Євросоюзі перемозі лейбористів у Сполученому Королівстві неабияк зраділи: на Стармера одразу посипалися привітальні телеграми.

"Він буде гарним, успішним прем'єром", - заявив канцлер ФРН Олаф Шольц.

"З нетерпінням чекаю можливості попрацювати з вами у конструктивному партнерстві для вирішення спільних проблем та зміцнення європейської безпеки", - заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Чому Європа та Австралія так палко відгукнулися на перемогу лейбористів на Туманному Альбіоні? Після просідання підтримки лібералів та центристів на виборах до Європарламенту результати британських виборів дають сподівання на підтримку ззовні. Особливо щодо "зеленого курсу" - одного з ключових пунктів програми Урсули фон дер Ляєн.

Якщо лейбористи й спробують звернути з "зеленого" курсу, їм це не вдасться, запевняє лідерка партії зелених Великобританії Карла Деньєр: "Ми змусимо уряд Стармера взяти на себе відповідальність за проблеми клімату".

Новий уряд поверне Велику Британію до лідерських позицій у світі щодо протидії змінам клімату, переконаний голова Комісії з енергетичного переходу країни Адер Тернер. Нагода виступити з масштабним проєктом у Стармера буде вже наприкінці поточного року в Азербайджані, де відбудеться засідання Кліматичної конференції ООН (СОР26).

Поміркована та щира

Ставлення до України не зміниться, можливо, трішки трансформується, вважає кандидат політичних наук Олексій Буряченко, адже через жорсткий BREXIT економіка країни має проблеми.

"Ще тоді, коли проходив BREXIT, соціологи пророкували швидкий прихід до влади лейбористів", - зазначив він. - Щодо України підтримка буде, але, можливо, поміркованіша, за світовими трендами. У цьому питанні потрібно дати британцям прийняти остаточне рішення".

Взимку 2023 року Стармер відвідував Україну як лідер парламентської опозиції, а у травні 2024 року до Києва із запевненнями у незмінній підтримці приїздили міністри оборони і закордонних справ так званого "тіньового" уряду лейбористів.

Президент Володимир Зеленський привітав лейбористів та Кіра Стармера з перемогою та висловив сподівання на тісну співпрацю.

"Не вимикачем клацнути"

Думки експертів підтверджує сам Стармер. Зранку під час підрахунку голосів він заявив: "Зміни вже почалися".

Після того, як побував у короля та став прем'єром, у першому офіційному зверненні до нації сказав: "Змінити країну - це не вимикачем клацнути. І не все залежить від політиків, особливо тих, хто, як я, виступає за стабільність та поміркованість…Світ став більш нестабільними. Це займе деякий час. Але не сумнівайтеся, робота розпочнеться відразу… Спочатку країна - потім партія".

Своє кредо на новій посаді він окреслив як "служити народу для кращого майбутнього", пообіцяв "велике перезавантаження", щоб повернути Великобританії колишні міць та процвітання.

Фінансові кола королівства сподіваються на це. "Уряд, покладаємо надію, відкриє нову еру політичної визначеності та передбачуваності, котрі конче необхідні для збільшення інвестицій, стимулювання зростання та зміцнення міжнародної конкурентоздатності", - заявив гендиректор TheCityUK Майлз Селік. А виконавчий директор ВСІ Рейн Ньютон-Сміт хоче, щоб новий уряд якнайшвидше взявся до справ щодо нульових викидів та переходу до цифрової економіки.

Зараз ви читаєте новину «Ліберали перемогли на виборах у Великій Британії. "Зміни вже почалися", - каже новий прем'єр-міністр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі