пʼятниця, 10 червня 2011 14:04

Росії нагадали, що з Україною в неї вже 17 років вільна торгівля

Росії нагадали, що з Україною в неї вже 17 років вільна торгівля

Якщо український продукт буде витіснятись адміністративним шляхом з російського ринку, це означатиме порушення Угоди між урядом України та урядом Російської Федерації про вільну торгівлю, який діє з 1994 року..

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

За його словами, ринок - це "не та річ, де можна відмовитись легко від будь-чого".

"Якщо певний товар витискається з певного ринку, то треба дивитись, чому він витискається. Якщо створюються конкурентні умови, присутні інші виробники, які виходять на ринок, це одна справа. Якщо ж його витискають адміністративними засобами, то це зовсім інша ситуація", - зазначив Сушко.

Експерт наголосив, що у другому випадку слід діяти згідно тих норм і процедур, які передбачені.

"Наприклад, у торговельних відносинах з Росією потрібно співпрацювати в рамках двостороннього українсько-російського торговельного режиму, який передбачає вільну торгівлю з 1994 року", - уточнив він.

На переконання Сушка, у разі застосування Росією адміністративного важеля і витиснення українського продукту з російського ринку відбуватиметься грубе порушення цієї угоди. 

Нагадаємо, під час зустрічі прем'єр-міністрів України та Росії у Москві Путін зазначив, що актуальним є питання входження України в зону вільної торгівлі з ЄС. При цьому російський прем'єр-міністр уявив ситуацію, коли європейці обмежать доступ на свій ринок будь-яких "чутливих" товарів українського виробництва, а Україна, навпаки, у відповідності з домовленостями змушена буде для європейських товарів свій ринок відкрити.

"Ми що повинні будемо робити? Ми повинні будемо забезпечити захист зовнішніх кордонів Митного союзу від проникнення на наш ринок таких товарів, яким діватися буде нікуди", - сказав Путін.

Зараз ви читаєте новину «Росії нагадали, що з Україною в неї вже 17 років вільна торгівля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі