понеділок, 19 червня 2023 08:41

Спецтема: Війна Росії проти України

"Російські олігархи вже готуються платити за війну" – що змусить РФ відповісти
4

Загальна сума прямих задокументованих збитків, завданих інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення Росії, станом на квітень 2023 року сягає 7,5 млрд
Фото: Луганська ОВА
Лише загальна кількість пошкоджених або зруйнованих житлових будинків, серед яких приватні, багатоквартирні будинки та гуртожитки –  майже 158 тис.
Генасамблея ООН ухвалила проєкт резолюції щодо виплати Росією компенсації Україні за завдані збитки
Україна розраховує, що суд ООН визнає порушення Росією двох міжнародних конвенцій – про заборону фінансування тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації

Міжнародний суд ООН 16 червня завершив розгляд по суті першого великого позову України проти Росії й приблизно через пів року має оголосити своє рішення. Україна розраховує, що суд ООН визнає порушення Росією двох міжнародних конвенцій – про заборону фінансування тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Кожен виграний суд та міжнародне рішення – допомагає Україні в майбутньому отримати компенсації за втрати під час війни. Які країни вже платили репарації та як розробляється план відбудови України – у матеріалі Gazeta.ua.

Загальна сума прямих задокументованих збитків, завданих інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення Росії, станом на квітень 2023 року сягає $147,5 млрд. Такі дані виклали експерти проєкту "Росія заплатить". Однак ця цифра ще не фінальна – внаслідок війни продовжуються руйнування житлових будинків, підприємств, освітніх закладів, інфраструктури агросектору, що і зумовлює зростання загальної суми збитків.

Збитки, завдані Росією Україні лише до 2021 року, становлять $1,36 трлн

За підсумками квітня 2023 року сума збитків житлового фонду у порівнянні з лютим цього року зросла на $1.2 млрд – з $53.6 млрд до $54.4 млрд. Лише загальна кількість пошкоджених або зруйнованих житлових будинків, серед яких приватні, багатоквартирні будинки та гуртожитки – майже 158 тис. Збитки, завдані Росією Україні лише до 2021 року, становлять $1,36 трлн.

Автор: erco.com
  Україна розраховує, що суд ООН визнає порушення Росією двох міжнародних конвенцій – про заборону фінансування тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації
Україна розраховує, що суд ООН визнає порушення Росією двох міжнародних конвенцій – про заборону фінансування тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації

Що таке репарації та хто їх платив

Репарації – це компенсаційна виплата держави-агресора за шкоду, завдану агресією проти іншої держави або держав. Встановлюється мирним договором по завершенню війни або іншими міжнародними актами. Обсяг і характер репарацій визначаються відповідно до завданих збитків. Інакше кажучи, це те, що Росія повинна буде відшкодувати за збитки, які завдала нашій країні своїм вторгненням.

Вперше в історії так покарали Францію. Після своєї поразки у війні, яку розпочав імператор Наполеон Бонапарт, у 1814 році країна зобов'язалася виплатити компенсацій на 700 млн франків.

Після поразки у Другій світовій війні на Німеччину були накладені додаткові репарації

Репарації сплачувала Веймарська Німеччина після закінчення Першої світової війни. Країна капітулювала і підписала Версальський договір. Її зобов'язали виплатити репарації на суму 132 млрд золотих марок (приблизно $440 млрд). Ці виплати дісталися їй у "спадок" – оскільки Другий Рейх, правонаступником якого вона була, розв'язав агресивну війну і програв її. Після поразки у Другій світовій війні на Німеччину були накладені додаткові репарації.

Автор: Слово і діло
  Генасамблея ООН ухвалила проєкт резолюції щодо виплати Росією компенсації Україні за завдані збитки
Генасамблея ООН ухвалила проєкт резолюції щодо виплати Росією компенсації Україні за завдані збитки

Репарації за Першу світову Німеччина закінчила виплачувати на початку 2000-х років, тобто через більш ніж 90 років після закінчення війни – з урахуванням того, що частина репарацій була списана в період з 1924 по 1934 роки. Репарації за Другу світову війну здебільшого були списані обом частинам Німеччини – що ФРН, що НДР – в 1950-х роках. Один з німецьких союзників у Другій світовій війні, на якого також були накладені виплати, але він виплатив репарації повністю – це Фінляндія.

Після війни в Перській затоці Ірак зобов'язали виплатити Кувейту $52 млрд

Репарації платять і зараз. Згідно з резолюцією Ради Безпеки ООН, після війни в Перській затоці Ірак зобов'язали виплатити Кувейту $52 млрд. Після Боснійської війни Боснія і Герцеговина повинна виплатити репарації Хорватії за Дейтонською угодою.

Що допоможе забрати гроші Росії для репарацій

Генасамблея ООН ухвалила проєкт резолюції щодо виплати Росією компенсації Україні за завдані збитки. Після повномасштабного вторгнення 24 лютого країни Західної Європи, США, Японія, низка інших держав заморозили російські золотовалютні резерви, які перебували на рахунках їхніх банках. Поза зоною доступу РФ так опинилися приблизно $400 млрд.

Однак за західними традиціями ніхто не може бути позбавлений власності, крім як за рішенням суду. Але тепер ухвалено резолюцію Генасамблеї ООН – таким чином Росія має понести покарання і розплатитися за руйнування, які завдала Україні. Створено юридичний фундамент найвищим авторитетом міжнародного права. На ньому можуть прийматися інші рішення щодо відібрання цих грошей у РФ. Резолюція Генасамблеї ООН — це той самий папір із печаткою, яким можна скористатися.

Виплати передбачені для більшості українців

Механізм виплат наразі розробляють і в Україні. Йдеться про законопроєкт №9279 "Про основні засади забезпечення компенсацій жертвам збройної агресії Російської Федерації". Джерелом виплати компенсацій визначено ВВП Росії – не менше ніж 8%. Це приблизно $1,779 трлн. Виплати передбачені для більшості українців. Не зможуть претендувати на гроші тільки ті, кого було засуджено за скоєння злочинів проти нацбезпеки.

Автор: Луганська ОВА
  Загальна сума прямих задокументованих збитків, завданих інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення Росії, станом на квітень 2023 року сягає 7,5 млрд
Загальна сума прямих задокументованих збитків, завданих інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення Росії, станом на квітень 2023 року сягає 7,5 млрд

Після війни репарації виплачуватимуть найближчі 20 років, згідно цього законопроєкту. Це дозволить знизити навантаження на Пенсійний фонд та скасувати інститут субсидій, йдеться у документі.

План відбудови України

Минулого року Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію про виплату репарацій Російською Федерацією Україні. 94 країни підтримали те, що РФ має відшкодувати збитки, завдані Україні повномасштабною військовою агресією.

Повоєнна відбудова України коштуватиме близько €500-600 млрд. Для відновлення України потрібен великий план на кшталт "плану Маршалла", і це має бути "поєднання державних і приватних грошей" – заявила віцепрезидентка Світового банку Анна Б'єрде.

План відновлення оцінюють у $750 млрд

План відновлення України, який підписали минулого року у швейцарському місті Лугано, включає 24 томи. Загалом план відновлення оцінюють у $750 млрд. Ключовим джерелом відновлення мають бути конфісковані активи Росії та російських олігархів. За різними оцінками вони складають від $300 до $500 млрд. Друге джерело відновлення – гранти та пільгові кредити міжнародних фінансових організацій та країн-партнерів. Треті чи четверті джерела – інвестиції приватного сектора, а також позабюджетні внески приватних осіб та корпорацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Людей просто не пустили в укриття" – що не так із сховищами в Україні та як це виправити

У травні цього року Парламентська Асамблея НАТО визнала злочини Російської Федерації проти України геноцидом. У декларації ще раз наголосили на підтримці міжнародного трибуналу і допомозі Україні до перемоги і після неї, засудженні ідеології "рашизму", відновленні територіальної цілісності, санкціях, репараціях та плані Маршалла.

Вже зараз країни Європи та США вкладають кошти у відновлення України

У Національному банку України спрогнозували, що ймовірність швидкої реалізації масштабного плану відбудови України, так званого "плану Маршала" поки що становить менше 15%. Однак вже зараз країни Європи та США вкладають кошти у відновлення України. Наприклад, Європейська комісія виділяє €1 млрд на забезпечення швидкого відновлення шкіл і лікарень в Україні. Вже є спеціальний секретаріат для координації процесу.

"Росіяни готуються. Це добрий знак – значить, що конфіскація активів реальна"

Олексій Їжак, експерт-міжнародник:

"Це питання проробляється. Тому що на відновлення України потрібні будуть гроші і їх звідкись доведеться брати. А ті ж самі російські гроші ще треба буде знайти. Це не просто готівка десь у банку. Щоб отримати ці кошти, потрібно, щоб всі країни, де зберігаються ці активи, переступили важливий бар'єр. І змінили законодавство так, щоб можна було конфісковувати їх. Бо зараз вони заморожені. Питання ще не вирішено. Коли дійде до розслідування злочинів і виплати репарацій, відновлення України, частину цих грошей конфіскують. Але питання юрисдикції країн, де вони знаходяться. США зможуть це зробити, Європа також, як і Сполучене Королівство. А Китай – навряд чи.

Щоб "план Маршалла" запустився, він має стати міжнародним договором

Так званий план Маршалла – це неформальні обговорення. Експерти прописали це в документі, але це не міжнародний договір і не рішення Ради Безпеки ООН. Це заважає конфіскувати гроші зараз. Для того, щоб "план Маршалла" запустився, він має стати міжнародним договором. А таким він може стати після мирної конференції за результатами перемоги України. І тоді вже діятимуть закони у США, Британії, інших країнах. Які допоможуть ці кошти конфіскувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Жодного перепочинку у Росії немає" – Ігнат про ракетні обстріли

Але вже зараз російська олігархія починає наймати адвокатів, щоб захищати ці гроші від конфіскації. Вони готуються. Це добрий знак – значить, що конфіскація реальна".

Олексій Кущ, економіст:

"Захід намагатиметься сконцентрувати "план Маршалла" на підтримці нашого оборонного сектору, дефіцитів бюджету, соціальних проєктах та відновленні інфраструктури. Україні потрібно, щоб цей план був більш широким. Це своєрідне змагання, що треба нам і що хочуть забезпечити наші партнери. Ніхто на Заході не горить бажанням створювати у нас конкурентну економіку. Якщо після війни "план Маршалла" допоможе відновити інфраструктуру – це добре. Але це не створить нову якість нашої економіки. А стара буде зруйнована. Тому нам необхідно, щоб "план Маршалла" включав гарантії для інвестицій в Україну.

Наші партнери хочуть всю готовність вкласти у конкретний план

Має йтися про створення можливостей. План відбудови України, який підтримали 42 країни, – це перемога, яка засвідчує високий рівень партнерства. Але він має декілька проблемних моментів, які можуть вплинути на допомогу Україні в майбутньому. Перемога – це те, що наші західні партнери готові піднімати це обговорення на такий високий рівень партнерства. Готові приділяти час і давати гроші на наше відновлення. Більше того, наші партнери хочуть всю готовність вкласти у конкретний план.

Але нам також потрібно відкриття ринків збуту у країнах Європи, США. Відкриття західними провідними компанія навчальних центрів, щоб українці отримали навички. Щоб компанії, які захочуть принести інвестиції, знаходили тут висококваліфікований персонал. У плані немає партнерства, можливостей, капіталізації економіки. Не визначили перелік галузей-драйверів нашої економіки".

Зараз ви читаєте новину «"Російські олігархи вже готуються платити за війну" – що змусить РФ відповісти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі