понеділок, 14 червня 2010 09:29

"Заблокувати всіх учасників акції владі не вдасться" - Василь Гацько

"Заблокувати всіх учасників акції владі не вдасться" - Василь Гацько

Влада не зможе зірвати акції протесту проти ухвалення законопроекту, який обмежує свободу зібрань, якщо вони будуть масовими по всій Україні.

Таку думку висловив координатор акції Василь Гацько у коментарі "Deutsche Welle".

Поки, за його словами, лише в Одесі влада заперечила можливість акції, пославшись "на закон ще радянської доби". В інших обласних центрах, зокрема в Донецьку, заперечень права громади на протести ще не зафіксовано.

Організатори не виключають, що в разі блокування протестів політичної опозиції, як під час урочистостей з нагоди 100 днів Віктора Януковича при владі, акція у понеділок, 14 червня, може бути зірвана.

"Протиотрутою" щодо таких дій влади Гацько назвав всеукраїнський характер запланованої акції.

"Заблокувати всіх учасників акції у цілій країні владі вже точно не вдасться", - переконаний громадський активіст.

Він наголосив, що у понеділок, 14 червня, в усіх обласних центрах держави та в Києві мають пройти акції протесту проти ухвалення законопроекту "Про мирні збори громадян".

Це будуть "протест-моби" на центральних майданах міст з 10 ранку. Акцію названо: "Вихід з демократії. Пароль: 2450".

"Через таку сучасну форму, як "протестний моб" ми будемо формулювати свою позицію: "Ні" законопроекту N2450!" і "Так" свободі зібрань!", - сказав Гацько.

Складання фігур з людей та анімація цих фігур на знак символічного протесту, як все ж сподіваються організатори, мають відбутися без будь-яких протидій влади.

Після протест-мобу у Києві учасники мають намір пікетувати будівлю парламенту, де очікується засідання погоджувальної ради голів парламентських груп та фракцій.

Головні вимоги: відкладення розгляду скандального законопроекту, обговорення його змісту з громадськістю та доопрацювання тексту закону згідно з результатами цих консультацій.

Як відомо, підготовлений до другого читання текст законопроекту, як проаналізували громадські експерти, встановлює 4-денний термін повідомлення про зібрання, хоча Конституція таких термінів не передбачає.

Запроваджене у проекті поняття "спонтанне мирне зібрання" визначене, на думку експертів, нечітко і загрожує багаторазовим повторенням інцидентів, подібних до подій у харківському парку Горького, коли активісти намагались протистояти вирубуванню дерев.

Раніше законопроект "Про мирні збори громадян" дістав критичну оцінку правозахисників та опозиції.

Зараз ви читаєте новину «"Заблокувати всіх учасників акції владі не вдасться" - Василь Гацько». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі