четвер, 26 жовтня 2017 11:21

Протест під ВР: експерт The Atlantic Council дав поради

Протест під ВР: експерт The Atlantic Council дав поради
Фото: EPA

Акція під Верховною Радою показала низку помилок прихильників реформ, неурядових організацій і політиків. Влада й опозиція повинні зробити висновки, щоб не допустити хаосу в Україні.

Про це написав старший науковий співробітник The Atlantic Council Адріан Каратницький.

Він зазначив, що протести швидко видихалися, а кількість учасників була значно меншою, ніж очікували організатори. При цьому акція дискредитувала частину ліберальних реформаторів з їхнім популізмом і агресією.

Вимоги демонстрантів нівелювалися спалахами насильства. Зокрема, протестувальники створили коридор ганьби для одного із провладних парламентських лідерів і закидали яйцями іншого.

"Міхеіл Саакашвілі - громадське обличчя протесту - нагадував більше шахрая, ніж шанованого колишнього президента", - написав експерт.

Він нагадав, як Саакашвілі зі сцени вигукував "викинути козла", закликаючи змусити президента Петра Порошенка покинути свій пост. Сам при цьому ходить в оточенні "хлопців спортивної статури".

Тривожною автор назвав присутність на акції бійців батальйону "Донбас" та його командира, ексцентричного колишнього засудженого Семена Семенченка. Шкідливою вважає риторику народного депутата Сергія Лещенка, який "робить гучні звинувачення на адресу Порошенка і його найближчого оточення часто без конкретних доказів".

Каратницький наголосив, що все більше критиків президента відмежовуються і засуджують акцію.

"Протести показали серію помилок прихильників реформ, неурядових організацій і політиків. По-перше, це альянс реформаторів на чолі з Міхеілом Саакашвілі, який, судячи з усього, одержимий конфронтацією із владою, оскільки намагається особисто помститися Порошенкові. Неминуче вимагає аналізу флірт із Саакашвілі ліберальних політиків, таких як Найєм і Лещенко, і прийняття його риторики. По-друге, існує репутаційний ризик для партії "Самопоміч" через її зв'язок із Семенченком, який очолює де-факто напіввійськове угруповання. Хоча Семенченко і стверджував, що представляє не партію, а окремий рух, консервативна європейська партія "Самопоміч" не може псувати свою репутацію через підбурливу риторику і озброєні банди, що порушують український закон", - констатував автор.

Він наголосив, що тактика для мобілізації проти уряду, який стріляє по демонстрантах, має відрізнятися від тактики боротьби з повільним, але дієвим урядом.

"Це основний урок... Сподіваюся, активісти та політики засвоять... Інакше виникне хаос, який ускладнить шлях України до реформ і підірве її національну єдність у той момент, коли частина її території окупована Росією, а перед країною стоїть загроза агресії, тероризму та фінансованою ззовні підривною діяльністю", - резюмував експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саакашвілі зізнався: "Хочу зробити переворот"

Під Верховною Радою проходить акція "Велика політична реформа". У ній беруть участь представники різних політичних сил, серед яких "Самопоміч", "Батьківщина", "Рух нових сил", "Свобода". Активісти вимагають скасувати недоторканність народних депутатів, створити Антикорупційний суд і змінити виборче законодавство.

Одним із організаторів виступив колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі.

Зараз ви читаєте новину «Протест під ВР: експерт The Atlantic Council дав поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі