вівторок, 13 листопада 2012 10:24

Поведінка таких героїв, як Грузинов — не вкладається в репресивну логіку держави - Корчинський

Поведінка таких героїв, як Грузинов — не вкладається в репресивну логіку держави - Корчинський
Корчинський каже, що в будь-якій політичній справі все залежить від мєнтовського беспредєлу і політичної волі начальства розрулювати цю ситуацію. Фото: tsn.ua

В Україні наразі кількість політв'язнів становить не більше 30, і як для пострадянського простору, це не багато, проте для українського суспільства - це занадто багато. Серед них і активіст, зокрема Податкового майдану та "мовних" протестів Віталій Грузинов. Він був ув'язнений рішенням Голосіївського суду 30 вересня 2012 року за участь у протестах на захист української мови. Йому інкримінують напад на співробітника "Беркуту", внаслідок якого той отримав невеличкий синець. 12 листопада його не привезли на засідання суду, хоча термін тримання Грузинова під вартою, за попереднім рішенням суду, добіг кінця 30 жовтня. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів лідер партії "Братство" Дмитро Корчинський.

В понеділок знову було відкладено засідання по справі Грузинова. Чому так розвивається ця справа?

- Тут є два моменти. Момент перший. Взагалі СІЗО намагається не заморочуватися на цих повозках: машин у них не вистачає, міліціонерів для супроводження, так само, не охоче виділяють райвідділи, часто адвокати доплачують, щоб привозили звинувачених до суду. Тут є звичайне бюрократичне небажання хоч що-небудь робити, а Грузинова вони розглядають як таку людину, правами якої можна нехтувати. Другий момент - зараз справа Грузинова набула суспільного резонансу, в суду зібралося доволі багато людей, преси і певне було бажання у правоохоронних органів і у керівництва СІЗО не вести його до суду, аби трошки збити ентузіазм громадськості в справі його захисту. Тобто через затягування. Зрозуміло, що на друге судове засідання вже прийде менше людей, і тому подібне.

Яким буде результат, які прогнози щодо його справи?

- Прогнозувати дуже складно в будь-якій політичній справі, тому що все залежить від мєнтовського беспредєлу і політичної волі начальства розрулювати цю ситуацію. Ми сподіваємося, що все ж таки вдасться витягнути його під заставу, чи на поруки до завершення суду. Суд буде тривати дуже довго.

Як довго може тривати розгляд справи Грузинова та винесення рішення?

- Я знаю деякі справи, де суди тривають і рік, і півтора, а справи не складніші ніж ця. Я не виключаю, що вона так і буде тривати, оскільки, я не думаю, що є дуже великий ентузіазм у судді вирішувати цю справу.

На Фейсбуці Ви написали, що Грузинов почав голодування. Коли він почав голодувати? Чи це "сухе" голодування?

- Так, з сьогоднішнього дня (12 жовтня — ред.), він оголосив голодування, це не "сухе" голодування, але воно справжнє. Він його справді сьогодні оголосив, нам це відомо із джерел в Лук'янівському слідчому ізоляторі. Інформація ця точна.

Чим він пояснює таку акцію протесту?

- Він безумовно обурений цією несправедливістю. По ньому ж зараз ведеться суди по двох справах: по Податковому майдану і по "мовних" протестах. Те, що його не доставляють в суд ні по тій, ні по іншій справі — це свідчить про утиск його прав. Він вважає, що сидить незаконно, несправедливо. Тим паче, не існує рішення суду, яке би його утримувало в ув'язненні. Було рішення, коли була санкція суду тримати його два місяці, після цього, йому вже ніхто ніяких санкцій не давав. Та санкція суду закінчилася два тижні тому, тобто він сидить без всякого рішення суду, перебуває в слідчому ізоляторі, і безумовно він вважає, що хоча б такою небезпечною формою протесту можна вплинути на цю справу.

Кому вигідне затягування справи?

- Це все вкладається в репресивну логіку держави. Месседж їхній, скажімо, такий: "Активнічаєте на мітингах якихось, захищаєте свої права, то з вами буде теж саме, що з Віталієм Грузиновим". Безумовно, що людина, яка себе активно проявляє, поводить себе не як вівця, коли це справжній протест, коли людина готова за себе постояти, то само собою, що весь державний апарат налаштований проти таких людей і суспільство повинно винести уроки.

Наскільки ймовірний позитивний результат справи Грузинова?

- Ми сподіваємося на позитивний результат справи Грузинова, у зв'язку з тим , що ситуація для влади не дуже зручна. Це все ж таки "мовні" протести. Люди справді були обурені, не дивлячись на те, що там було жорстке протистояння із правоохоронними органами, ув'язнена тільки одна людина. Тобто можна добитися, щоб взагалі ніхто не був ув'язнений.

Як "Братство" допомагало та допомагає політичним в'язням, зокрема Грузинову?

- Допомагаємо грошима та організаційною діяльністю. Окрім того, що ми даємо гроші, йде ще збір додаткових коштів. Ми брали участь в організації того, щоби люди підійшли на суд і тому подібне.

Наскільки масовим є явище політичних в'язнів?

- Слава Богу, воно не масове. За нашими підрахунками не більше 30 політв'язнів зараз. Як для пострадянського простору, це не багато, а як для українського суспільства, яке в цілому орієнтується на цінності анархії, це занадто багато.

"Братство" часто бере участь в акціях протесту. Ви є опорою для деяких політичних в'язнів. Розкажіть, що є найскладнішим в вашій діяльності.

- В політичних справах найгірше те, що судді не беруть гроші. Тому що, якщо це не політичні справи, то там є можливість домовлятись і витягувати людей, а в політичних справах..складно досягати кулуарних домовленостей.

Друге. На жаль, щодо багатьох справ нам не вдається організувати достатній суспільний резонанс, викликати зацікавлення. Скажімо, в справі "Патріота України", де все керівництво сидить, не можна сказати, що існує суспільний резонанс. І пробити це - дуже складно, значно важче, ніж по Грузинову і навіть по Віталію Запорожцю.

Взагалі, ми ставимо перед собою таке завдання — наші політв'язні — це люди, які сидять за реальні справи, за реальну боротьбу, не за слова, то у них мають бути найжирніші передачі, найкращі адвокати, і ми, тобто українське суспільство, маємо їм забезпечити славу. Тобто, коли людина така виходить з тюрми — вона повинна бути настільки відомою і популярною, щоб у неї брали автографи.

Влада повинна знати, що вона саджає людей, але з тюрми виходить не просто активіст, а політичний лідер, на якого значна частина нації орієнтується. Поки що нам цього не вдалося досягнути, проте десь рік тому, в Україні вперше вдалося досягнути елементарної солідарності, тобто на політв'язнів збираються гроші між маргінальними угрупуваннями. Існують зв'язки солідарності, навіть, серед депутатів Верховної Ради є кілька чоловік, які беруть участь в судових засіданнях, беруть людей на поруки і проявляють себе достойно. Такого раніше не було.

Зараз ви читаєте новину «Поведінка таких героїв, як Грузинов — не вкладається в репресивну логіку держави - Корчинський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі