пʼятниця, 19 серпня 2011 10:00

Спецтема: 20 років незалежності!

Політика "помаранчевих" лідерів повернула до влади донецький клан - експерт

Політика "помаранчевих" лідерів повернула до влади донецький клан - експерт

Помаранчева революція 2004 року була запізнілою спробою завершити розпочату в середині 1980-х перебудову. Таку думку в журналі "Країна" висловив публіцист Микола Рябчук.

"Вона показала відносну силу українського громадянського суспільства, здатного - спільно з низкою ситуативних союзників - протистояти авторитарному тискові олігархічної влади і навіть активно протестувати проти грубих виборчих фальсифікацій. Але водночас вона показала й відносну слабкість суспільства, нездатного належно проконтролювати приведених ним до влади революційних лідерів та спонукати їх до здійснення широкомасштабних реформ", - сказав він.

На його думку, помаранчева революція не стала українським аналогом східноєвропейських оксамитних революцій 1989 року.

"Вона не змінила старої системи, не усунула від влади скорумпованих авторитарних еліт і не встановила нових, ліберально-демократичних правил гри у рамках фундаментально реформованої правової держави. Замість почати й рішуче утвердити в масштабах усієї країни гру за чіткими й однаковими для всіх правилами, "помаранчеві" лідери продовжили звичну й характерну для всіх квазідемократичних режимів гру з правилами.

Внутрішні поділи в їхньому таборі зробили, однак, цю гру набагато менш ефективною, ніж у мафійно консолідованіших попередників та опонентів. Це врешті й призвело до цілковитого паралічу та колапсу "помаранчевої" влади і тріумфального повернення на всі керівні позиції представників найреакційнішої, найкорумпованішої і найавторитарнішої частини попереднього режиму - так званого донецького клану", - додав Рябчук.

Читайте повний погляд Миколи Рябчука у матеріалі під назвою "Перестройка не закінчилася й досі" у журналі "Країна" №84 від 19 серпня 2011 р.

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «Політика "помаранчевих" лідерів повернула до влади донецький клан - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі