субота, 23 листопада 2013 13:45

Політика невизначеності збільшує загрозу дезінтеграції України

Політика невизначеності збільшує загрозу дезінтеграції України
Фото: russia.ru

Призупинка євроінтеграції означає, що йде одночасний торг з Росією та Євросоюзом, - таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив політолог,  віце-президент Центру політичних технологій Георгій Чижов. -  Бо ще після короткого візиту Віктора Януковича в Москву 9 листопада ходили чутки, що обговорювались цифри. Думаю, цифри та форми надання допомоги Києву обговорюються і зараз. Керівництво України намагається витиснути максимум економічних та політичних преференцій від Російської Федерації та Євросоюзу.

Чи не було помилку робити ставку на 2013 рік? Може, треба було відсунути далі й тактично це б виглядало більш логічно?
- Коли вперше йшла мова про конкретну дату, то вона здавалась досить розумною. Бо ж треба провести певні законодавчі змін  На початку цього місяця була спроба відтермінувати євроінтеграцію — підприємці звернулись з пропозиції перенести підписання на рік. Але одразу дуже жорстко відреагував Олександр Квасневський, котрий, як правило, дипломатичний у висловах. Він сказав приблизно таке: якщо не у Вільнюсі, то тільки через два роки. Тобто в перший термін Януковича підписання угоди не буде. Тепер українська сторона спробує перенести дату підписання  на короткий термін. Наприклад, на лютий 2014 року. Бо Києву треба подивитись на виконання Кремлем  своїх обіцянок. Про них ми може тільки здогадуватись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Медовий місяць" з Євросоюзом був для Януковича аргументом у торгах з Путіним - експерт

Які теми неформальних домовленостей можуть обговорюватись?
- Києву треба матеріальні ресурси. Економіка зараз в дуже скрутному стані, без допомоги ззовні вона ще один раз просяде до 2015 року.  Тоді виграти вибори для Януковича не реально. Він отримає абсолютно протестний електорат. Інша річ - умови цієї допомоги. Якщо це кредити, то на які терміни, проценти, умови. З Росією окремо домовлятимуться про відміну дискримінаційних заходів для українських товарів. Це все неформальні домовленості. Бо формальні умови не змінювались (зона вільної торгівлі в СНД підписна Україною 1994 року – Gazeta.ua ). Є ще політичний блок. Тут можемо тільки гадати.  Янукович навряд чи зможе заручитись підтримкою європейських лідерів.  Бо він фігура для них не бажана. В Росії просити можна, але Кремль не буде прямо підтримувати Віктора Федоровича. Наприклад, на минулих виборах Володимир Путін підтримував Юлію Тимошенко. Але показово не тиснув. Тому Росія спробує паралельно домовитись і з опозиційним кандидатом.

Якщо подивитись на ситуацію не через призму тактики чи вичавлювання грошей з геополітичних центрів, а з точки зору далекої перспективи. Нащо Україні Євросоюз?
- Підписання асоціації  це не той вибір, який не можна потім виправити. Але це крок, який на довго визначить траєкторію майбутнього України. Євроінтеграція не принесе миттєві результати. Більш того, її швидкість та ступінь можна варіювати безкінечно. Уряд матиме таку можливість. Але головне — закріплений вектор. Тоді, незалежно від перспективи стати повноправними членом ЄС, певні кроки можуть робитись, а певні — ні. Теж саме з Митним союзом. Але Україна завжди уникає вибору.

Де менші ризики?
- Європа, звісно, обмежує суверенітет. Але з іншого боку, Україні ніхто в наступні 10 років не пропонуватиме повноцінне членство. Тому вплив європейських структур буде досить поверховим. А от зближення з Росією — приховує значно більше ризиків перетворення незалежності в фантом, за яким нема ніякого змісту. Наскільки влада це прораховує? Мабуть, думають тільки до 2015 року,  бо хочуть виграти президентські вибори. Але якщо навіть теперішнє керівництво якось виграє президентські вибори, то після нього буде 2016 та 2017 роки. Що тоді? Якщо поговорити з економістами, вони бачать не дуже хороші перспективи. Все одно доведеться комусь здаватись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Будь­які союзи без України мають дві вади. Перша: вони виглядають безглуздо. Друга: усі бачать, що вони виглядають безглуздо"

Наскільки довго Україна може грати в невизначеність?
- Часу обмаль. Можна уявити, що хтось дасть гроші, щоб закрити всі соціально-економічні проблеми. Але навіть це під сумнівом. При подальшій деградації економіки, мабуть, рік-півтора. Час розплати має настати. Треба буде платити за всі помилки, теперішні та минулі борги.  Продовження політики невизначеності може призвести до початку дезінтеграції країни. Кожен рік, а може й місяць, невизначеності збільшує цю загрозу.

Зараз ви читаєте новину «Політика невизначеності збільшує загрозу дезінтеграції України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі