вівторок, 29 березня 2022 20:58

Подоляк розповів, що дали переговори у Стамбулі

Подоляк розповів, що дали переговори у Стамбулі
Подоляк наголосив, що РФ приянйла позиції до розгляду. Фото: "Корреспонент"

Переговори у Стамбулі дозволили зафіксувати низку найважливіших договірних позицій, які прийняла до розгляду РФ.

Про це повідомив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

"Договір про гарантії безпеки по суті передбачає не теоретично, а на практиці отримати дієвий інструмент для захисту нашої території та суверенітету. Країнами-гарантами стають, скажімо так, провідні армії світу, у тому числі з ядерним компонентом, які беруть на себе конкретні юридичні зобов'язання – щодо втручання у будь-який конфлікт на території України, негайне постачання зброї", - сказав він.

Договір дозволить переглянути стару модель глобальної безпеки, яка сьогодні не показала ефективність. Україна також отримає гарантії обов'язкового входження до єдиного ринку Євросоюзу.

Документ накладе на Росію багато додаткових обтяжень і дозволить Україні не йти на складний двосторонній формат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час переговорів російські терористи далі обстрілювали Україну

"Особливо хочу виділити розділ Криму. Прямі двосторонні переговори щодо кримської проблематики та фіксація нинішнього становища на 15 років – це революційна пропозиція. Оскільки це означає, як мінімум, повернення теми Криму до переговорного порядку денного. До цього росіяни категорично відмовлялися від цього. Крім того, дозволяє зберегти нинішні юридичні трактування Криму, оскільки для нас Крим, безумовно, є частиною України. Відмова від взаємної військової ескалації з кримського питання – ключ до спільного припинення війни", - підсумував Подоляк.

Сьогодні у Стамбулі відбулися переговори між Україною та Росією. Учасник переговорів Давид Арахамія заявив про новий міжнародний договір.

У договорі можуть написати, щоб Україна і РФ 15 років проводили переговори щодо Криму і Севастополя.

Наступний раунд переговорів відбудеться після доопрацювань у підгрупах, сказав радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

Зараз ви читаєте новину «Подоляк розповів, що дали переговори у Стамбулі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі