понеділок, 11 червня 2012 12:53

Ніхто із журналістів не зацікавлений негативно висвітлювати Євро-2012 - експерт

Ніхто із журналістів не зацікавлений негативно висвітлювати Євро-2012 - експерт
Вікторія Сюмар впевнена, що багато позовів на ЗМІ не буде. Фото: www.telekritika.ua

Влада може подати позов на журналістів, якщо ті несправедливо порушили її право на гідність.

Про це Gazeta.ua сказала медіа-експерт, виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар, коментуючи заяву представника КМДА про те, що влада буде подавати позови на ті ЗМІ, які негативно висвітлюватимуть Євро-2012.

"Позов можна подати, якщо висловлюється неповага до когось, за порушення гідності. У такому випадку потрібно довести, що чиясь честь та гідність постраждала через ту чи іншу публікацію. Крім того, постраждала неправомірно, якщо висвітлені факти не відповідають дійсності", - пояснила вона.

"Якщо журналісти написали, що КМДА не зробила чогось на Трухановому острові з того, що обіцяла зробити, а насправді вона зробила і там ідеальні умови, а журналісти просто так хочуть погано написати про КМДА — то зрозуміло, що це позов. А якщо це відповідає дійсності, якщо умови насправді не створено, якщо КМДА не виконала свої зобов'язання, то про жоден позов не може бути і мови", - додала вона.

Взагалі така постановка питання, підкреслила Сюмар, нагадує радянські часі. "Там "клеймить позором Отечество" не можна було за жодних обставин", - зазначила вона.

На її думку, подібні висловлювання свідчать про низький рівень освіченості деяких чиновників.

"У цьому випадку ми повинні розуміти, що роль преси — це висвітлювати той негатив, який є в роботі органів владі. І для цього не прикриватися жодними патріотичними речами на кшталт "імідж Батьківщини під час Євро-2012", - зазначила Сюмар. - Насправді, це є просто банальним нерозумінням, що таке ЗМІ, їхня роль у демократичній державі, що таке правова держава, що таке українська Конституція. Тому, мені здається, цей вислів був від низької обізнаності з такими речами".

Подібні висловлювання навряд чи можна розцінювати як тиск на ЗМІ, переконана вона, оскільки тиснути можна на того, хто дозволяє на себе тиснути: "Я не думаю, що серйозні ЗМІ будуть боятися якихось висловлювань. Це просто смішно".

"Я не думаю, що буде багато позовів. Це було так: трохи налякати, щоб трошки "знизити запал". Позовів багато не може бути, бо я не думаю, що хтось із журналістів зацікавлений негативно висвітлювати ці події", - додала Сюмар.

Вона також наголосила: "Якщо все буде добре, якщо у Львові німецькі фани задоволені, то і журналіст цьому радіє. А якщо на Трухановому погано, то журналіст не може це ігнорувати. Позовів не буде, бо факти будуть висвітлені об'єктивно. Я не думаю, що хтось із українських журналістів ставить собі завдання якось не справедливо критикувати Україну".

Зараз ви читаєте новину «Ніхто із журналістів не зацікавлений негативно висвітлювати Євро-2012 - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі