субота, 13 липня 2024 05:24

Нідерланди після катастрофи MH17 думали завести військовий контингент на Донбас

Нідерланди після катастрофи MH17 думали завести військовий контингент на Донбас
Нідерланди думали про відправку військових на Донбас. Фото: Укрінформ

Після збиття росіянами рейсу MH17 на Донбасі, Нідерланди як один із варіантів реагування всерйоз розглядали військове втручання.

Нинішній прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схооф також підтвердив, що в країні "справді розробляли і розглядали можливість такого варіанту", але це був крайній варіант, і рішення про введення військ навряд чи було б ухвалено на емоціях, пише нідерландське видання Nieuwsuur.

"Колишній командувач збройними силами Том Міддендорп заявив, що "це був цілком реальний варіант", пояснивши, що австралійських спецпризначенців доправили літаком, вони тренувалися разом із голландськими командос", - пише видання.

В перші дні після катастрофи рейсу MH17 Нідерланди навмисно вирішили публічно не засуджувати Росію, щоб уникнути перешкод репатріації тіл загиблих і примусити Росію підтримати резолюцію ООН, у якій підтримувалося незалежне розслідування, суд над винними та співпраця на місці катастрофи.

"Ми ухвалили усвідомлене внутрішнє рішення не вказувати на Росію на самому початку. Найважливіше тоді було її не відштовхнути", - каже тодішній генеральний директор з політичних питань МЗС Вім Геертс.

Щойно тіла були репатрійовані, позиція Нідерландів стала жорсткішою.,

Катастрофа рейсу MH17 стала "переломним моментом у наших відносинах із Росією", зазначають нідерландські чиновники.

Рейс MH17 Malaysia Airlines було збито 17 липня 2014 року на сході України. На борту літака перебувало 298 осіб (196 громадяни Нідерландів) - усі вони загинули. Тоді слідча група представників різних країн розпочала міжнародне розслідування обставин трагедії.

24 травня 2018 року представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України надали докази, що "Боїнг" збили із зенітно-ракетного комплексу "Бук". Він належав 53-й зенітно-ракетній бригаді Збройних сил РФ.

17 листопада 2022 року на судовому засіданні в Гаазі визнали, що літак збила саме російська ракета на території, підконтрольній на той час бойовикам так званої ДНР.

Зараз ви читаєте новину «Нідерланди після катастрофи MH17 думали завести військовий контингент на Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі