четвер, 17 серпня 2023 07:40

Коли і як цього року копати картоплю: поради та місячний календар

Коли і як цього року копати картоплю: поради та місячний календар
Щоб картопля зберігалася довго, її потрібно викопувати вчасно. Фото: zelenasadyba.com.ua

Щоб урожай картоплі добре зберігався, її потрібно збирати вчасно та дотримуватись певних правил.

Термін початку викопування картоплі залежить від багатьох факторів. Зокрема, від сорту, погоди, часу посадки, догляду тощо. Gazeta.ua зібрала кілька порад щодо того, коли і як викопувати картоплю.

Картоплю копають молодою, яку потрібно спожити найближчим часом, та вже зрілою ‒ для тривалого зберігання. Молоду картоплю можна збирати, коли вона вже відцвіла й після цвітіння пройшло близько двох тижнів. Копають молоду картоплю й тоді, коли її листя почало жовтіти й на ньому з'явилися жовті прожилки. Молоду картоплю не можна зберігати тривалий час, адже її шкірка дуже тонка.

А для тривалого зберігання картоплю зазвичай починають копати у другій половині серпня. Вважається, що найкращий час для викопування картоплі для зберігання - перші дні вересня. Бажано викопувати картоплю в суху та сонячну погоду.

Термін початку копання картоплі визначають за бадиллям. Якщо воно лягло, це вважають найпершою ознакою того, що можна приступати до збирання врожаю. Коли картопля дозріла, бадилля також починає жовтіти та сохнути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли збирати перець: як дізнатись, чи овоч дозрів

Однак, для початку краще перевірити готовність картоплі. Для цього викопують кілька кущів з різним ступенем висихання бадилля. Якщо шкірка на бульбах щільна, а більшість картоплин відокремилися від куща, можна викопувати всі інші. Якщо бадилля картоплі зелене, викопувати її для зберігання ще зарано.

Приблизно за тиждень до викопування картоплі бадилля краще скосити та спалити, а попіл використовують для підживлення рослин і розкислення ґрунту. Картоплю можна копати лопатою, але вилами це робити легше. Увіткніть їх у землю на відстані приблизно 15–20 сантиметрів від основи куща та акуратно перевертайте землю. Потім землю слід поворушити з країв ямки, адже деякі бульби можуть бути там. Посічену та порізану картоплю відберіть окремо, тому що зберігати її довго не можна.

Копають картоплю також мотоблоком. Це ‒ оптимальний варіант, якщо садили картоплю також мотоблоком. У такому випадку відстань між рядами є такою, що колеса не наїжджатимуть на сусідню лунку.

Перед закладанням картоплі на зберігання, її потрібно просушити. Це можна зробити безпосередньо на полі, якщо ґрунт піщаний, а погода суха і тепла. Картоплю потрібно розсипати тонким рівномірним шаром. За вологої погоди урожай краще сушити під навісом.

Щоб шкірка картоплі зміцніла, бульби потрібно викласти в один шар на газету, лотки або картон у прохолодному темному місці з температурою від 10 до 15°C. Вологість має бути високою, а вентиляція гарною. Там картоплю слід тримати до двох тижнів. Шкіра від цього потовстіє й картопля зберігатиметься довше. До того ж, за цей час можна буде виявити непридатні бульби.

Перед тим, як картоплю закласти на зберігання, її варто посортувати. Відбирають окремо пошкоджені бульби, цілі та добірні. У місці, де зберігатиметься картопля, температура має бути від 4,5 до 7°С. Бульби потібно регулярно перевіряти та викидати будь-які з ознаками гниття чи висихання.

Якщо довіряєте місячному календарю, то він стверджує, що найсприятливіші дні для копання картоплі у серпні 2023 року ‒ 14-20 серпня, 25, 29 та 30 серпня. Не варто копати картоплю 26, 27 та 28 серпня.

У вересні 2023 року, згідно з місячним календарем, найкраще копати картоплю 1-2, 6-11, 15-21, 23-26 та 29-30 вересня.

Далеко не кожне, навіть прохолодне місце підходить для довгострокового зберігання картоплі. Ідеальне місце, щоб зберігати картоплю, ‒ темне й прохолодне.

Натомість у холодильнику картопля довго не зберігатиметься.

Зараз ви читаєте новину «Коли і як цього року копати картоплю: поради та місячний календар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі