середа, 07 серпня 2024 10:30

Дві з трьох. Що вже здобула Україна в Африці

Африканське турне Дмитра Кулеби ще до завершення можна вважати, як мінімум, результативним. Вже є, попри шалений тиск скандалу з Малі, перші домовленості.

Деталі дізнавалася Gazeta.ua.

Перші угоди

Міністр закордонних справ України та голова малавійського зовнішньополітичного відомства Ненсі Тембо підписали меморандум про політичні консультації. Дмитро Кулеба у соцмережі повідомив, що сторони обговорили співпрацю у міжнародних організаціях та напрямки розвитку двосторонніх відносин.

6 серпня головний український дипломат перебував у Замбії, де мав зустріч із президентом країни Хакаїнда Хічілемою. За підсумками, замбійська сторона отримає продовольчу допомогу в рамках ініціативи президента Зеленського Grain from Ukraine. Однак однією з ключових тем став шлях до справедливого миру: Замбія приєдналася до підсумкової декларації першого Глобального саміту миру. Дмитро Кулеба наголосив. що українська сторона високо цінує зусилля президента Замбії.

"Висловив упевненість, що Замбія і вся Африка мають відігравати важливу роль на шляху до миру" ,- наголосив він.

Автор: eastnews.ua
  Дмитро Кулеба нині перебуває в африканському турне
Дмитро Кулеба нині перебуває в африканському турне

Нові "мирні порухи"

Не дивує, що досягнення миру вийшло на перший план: у США та РФ пролунали заяви щодо цього. Так, Дональд Трамп анонсував прямі переговори між Зеленським і Путіним у разі своєї перемоги. Його офіційна (номінація від демократів) конкурентка Камала Гарріс визначилася з віце-президентом, обравши губернатора штата Міннесота Тіма Волза. У 2023 році він брав участь у відеоспілкуванні з президентом Володимиром Зеленським і запевнив у непохитній підтримці США.

Президентські вибори не вплинуть на двопартійну підтримку України у Сполучених Штатах

До слова, видання Politico стверджує, що президентські вибори не вплинуть на двопартійну підтримку України у Сполучених Штатах. Сигнали про мирні переговори надійшли і від країни-агресорки. В Азербайджані секретар Радбезу ООН Сергій Шойгу заявив, що російська сторона "не помітила" реакції України на мирні пропозиції Путіна. У самій країні-агресорці сенатор від Криму Сергій Цеков назвав країни, де можуть такі переговори відбутися: Казахстан, Білорусь, але у жодному разі, не країни ЄС.

З ким посварити хочуть?

Тим часом, скандал з Малі ширшає. МЗС України назвало рішення перехідного уряду країни про розрив дипломатичних відносин з Києвом "недалекоглядним і поспішним".

"Україна відома в Африці як важливий контрибутор у забезпечення регіональної безпеки. Її контингент "блакитних шоломів" зробив значний внесок у реалізацію цілої низки операцій з підтримання миру під егідою ООН, зокрема з 2019 по 2022 роки — у складі Місій ООН у Малі", - сказано у заяві українського зовнішньополітичного відомства. Українська сторона залишає за собою вжити всіх необхідних заходів політико-дипломатичного реагування у відповідь на недружні дії Перехідного уряду Республіки Малі, але МЗС у тій же заяві нагадало про численні злочини ПВК "Вагнер". У тому числі, на території Африки.

Російська сторона непрямо розкручує скандал

Водночас російська сторона непрямо розкручує скандал. Наприклад, у пабліках країни-агресорки ширяться посилання на газету Time, котра за даними джерел стверджує, що українські спецслужби готували атаку на "вагнерівців" у Малі ще 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли, де взяти. Чи дістануться Україні гроші Лазаренка

Старання Кремля

Навряд чи Кремль так би старався заради простої капості Києву. І ці зусилля мають безпосередній зв'язок з африканським турне Дмитра Кулеби.

Кілька днів тому Китай за підсумками поїздки свого представника у справах Євразії Лі Хуей до Бразилії та ПАР заявив. що бразильсько=китайський мирний план підтримують 110 країн світу. Сам Лі Хуей у Бразилії зауважив, що конфлікт в Україні потребує "охолодження", а в ПАР закликав сприяти досягненню "найбільшого спільного чинника" (мається на увазі - підтримки мирного плану). Офіційний Пекін відзначив, що у ПАР високо оцінили човникову дипломатію Китаю.

Дмитру Кулебі роботи дуже багато - об'їхати всі 110 країн

"Дмитру Кулебі роботи дуже багато - об'їхати всі 110 країн, переконатися, чи дійсно вони підтримують китайський мирний план, і спробувати продемонструвати, роз'яснити, показати позицію України. Бо я далекий від думки про те, що на Глобальному півдні розуміють взагалі природу війни Росії у нас, - пояснив керівник Центру громадської аналітики Вежа Валерій Клочок. - Навряд чи вдасться суттєво переконати ці країни на користь України, але це дуже важливо".

Китай суттєво витісняє Росію з країн Африки, наголосив експерт, і позиція Малі свідчить, шо Росії не подобається такий формат, Кремль хоче контролювати процеси у світі, і в Африці зокрема, і не лише через українське питання.

Зараз ви читаєте новину «Дві з трьох. Що вже здобула Україна в Африці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі