понеділок, 09 вересня 2024 22:15

Спецтема: Війна Росії проти України

В РНБО та Офісі президента прокоментували російські дрони у небі країн НАТО

В РНБО та Офісі президента прокоментували російські дрони у небі країн НАТО
РФ намагається дестабілізувати ситуацію у країнах НАТО, сказали в РНБО. Фото: mil.in.ua

Провокаціями із заходом російських безпілотників у повітряний простір НАТО, Російська Федерація намагається дестабілізувати ситуацію у країнах Північноатлантичного альянсу.

Про це повідомив Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України.

Російські БпЛА вчергове порушили повітряний простір кількох країн НАТО. 8 вересня російський безпілотник залетів на територію Румунії, через що у кількох приморських регіонах було оповіщено про підвищену небезпеку. Того ж дня російський БпЛА вперше порушив повітряний простір Латвії і впав на території країни, пише ЦПД.

У ніч на 9 вересня також була виявлена група безпілотників і на території Швеції, через що найбільший аеропорт "Арланда" призупинив рейси. Летовище закрили на півтори години, а п'ять літаків були змушені приземлитися в інших аеропортах.

"Такими провокаціями Кремль намагається дестабілізувати ситуацію в країнах НАТО та залякувати населення цих країн загрозою прямого збройного конфлікту з РФ. Страх, як вважають у Кремлі, має перешкоджати наданню військової допомоги Україні", - повідомив ЦПД.

"У Росії також розраховують на відсутність жорсткої відповіді від НАТО, що має підсилити наратив Кремля про "слабкий Захід" і допоможе РФ посилювати свою пропаганду серед європейців", - аналізують в РНБО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські дрони літали у Румунії і Латвії. Захід має показати максимальну підтримку України - Сибіга

РФ намагається розхитати впевненість окремих членів НАТО, прокоментував радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

"Росіяни завжди застосовують примітивну "тактику салямі": дискредитують НАТО під час незначних, на перший погляд, інцидентів. Вони повільно ескалують конфлікт, намагаючись уникнути активації статті 5 Статуту блоку про взаємну оборону. Мета - розхитати впевненість окремих членів Альянсу, змусити замислитися про сепаратні домовленості з РФ", - написав Подоляк.

7 вересня у Латвію залетів російський військовий дрон, він розбився на сході країни. Латвійські Сили оборони поінформували про це командування НАТО.

Також у ніч на 8 вересня група російських ударних безпілотників, які атакували Україну, залетіли на територію Румунії.

Російський безпілотник був із вибухівкою, повідомило МЗС Латвії і викликало представника посольства РФ.

Зараз ви читаєте новину «В РНБО та Офісі президента прокоментували російські дрони у небі країн НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі