вівторок, 17 вересня 2024 09:03

Як не допустити перетворення демографічної кризи на катастрофу: міністерство, фонд та державна стратегія

Як не допустити перетворення демографічної кризи на катастрофу: міністерство, фонд та державна стратегія
Народний депутат Микола Княжицький висловився про демографічну кризу в Україні. Фото: facebook.com/MykolaKniazhytsky

Створити Міністерство демографії та діаспори, а також Фонд відновлення демографічного потенціалу задля недопущення демографічної катастрофи в Україні пропонує Микола Княжицький, народний депутат України. А ще - включити розв"язання проблеми біженців в стратегію Перемоги.

Україна посяде перше місце у світі за смертністю населення, перше місце за виїздом людей з країни та останнє місце за народжуваністю - це свіжі дані, які надає ЦРУ.

"Ситуація з демографією тільки погіршується. Натомість українська влада займається піаром: оголосила про створення Міністерства повернення українців. Схоже, що це зробили хіба для галочки, щоб виголосити правильні гасла. Минуло два тижні, але немає ні концепції нового відомства, ні стратегії державної політики. Вони досі "торгуються", хто стане міністром", - звертає увагу Микола Княжицкий.

Він наголошує, що Україні потрібен комплексний підхід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні запропонували створити Міністерство демографії та діаспори

"У своєму законопроєкті "Про засади державної демографічної політики", який зареєстрований в парламенті, я передбачаю створення не тільки Міністерства демографії та діаспори, а також Фонду відновлення демографічного потенціалу. Міністерство можна порівняти з мозком, де аналізуються проблеми та пропонується їхнє розв'язання. А Фонд – це оператор їхнього вирішення. Саме через нього втілюються вже конкретні кроки та програми", - пропонує політик.

Профільне міністерство буде займатися також стратегічними комунікаціями з вразливими демографічними групами, і всі рішення, які хоч трохи стосуються демографічної кризи, мають пройти його експертизу.

Джерелом фінансування Фонду стануть урядові програми, державно-приватне партнерство, кошти західних урядів та міжнародних організацій та відсотки з арештованих російських активів.

"Для проєктів, якими опікуватиметься Фонд, держава в будь-якому разі має знайти гроші, тому що це - будівництво доступного житла для ВПО, соціальні кредити для молоді, подолання безробіття та перекваліфікація, освітні ініціативи", - коментує народний депутат.

Він наводить приклад Азербайджану, Грузії, Молдові, Хорватії, які після воєн вони теж мали проблеми з біженцями, але могли стабілізувати демографічну ситуацію: матеріальна допомога, яку вони отримували від Заходу, була набагато меншою ніж та, яку зараз отримує Україна.

"Має бути головне: стратегічне розуміння владою як кінцевої мети, так і проміжних етапів. Тому у своєму проєкті закону я пропоную ухвалити три базових документи: державну стратегію демографічного розвитку України; стратегію національної безпеки України; стратегію людського розвитку. На цьому грунті має постати цілий масив конкретних програм та проєктів, які змінять нашу країну", - резюмує політик. Все це - заради того, щоб не допустити перетворення демографічної кризи в демографічну катастрофу.

Відеоблог на цю тему:

Повний текст колонки.

Будь-яка схема обмежень для українських чоловіків призовного віку в ЄС має бути загальноєвропейською. Інакше ухилянти "почнуть купувати пільги по всій Європі", заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

Він переконаний, що Україна "повинна сказати, що вона хоче, щоб ми зробили з їхніми громадянами", які ухиляються від мобілізації, перебуваючи за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «Як не допустити перетворення демографічної кризи на катастрофу: міністерство, фонд та державна стратегія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі