середа, 18 вересня 2024 22:29

Нарешті поділили портфелі - Урсула фон дер Ляєн презентувала новий склад Єврокомісії

Нарешті поділили портфелі - Урсула фон дер Ляєн презентувала новий склад Єврокомісії
Пропозиції Урсули фон дер Ляєн має тепер розглянути Європарламент. Фото: eastnews.ua

Перезавантаження влади в ЄС завершилося. Головна інтрига, звісно, була навколо посади президентки Єврокомісії, однак і розподіл портфелів єврокомісарів затягнувся більш ніж до середини вересня.

"Компактніша й інтегративніша", - так охарактеризувала фон дер Ляєн новий склад ЄК.

За правилами ЄС, єврокомісар має бути не лише компетентним, але й відповідати принципу балансу представництва країн. Тому чинник, яка країна висунула кандидатуру, є не останнім, саме через нього формування Єврокомісії триває зазвичай довше, ніж вибори президентки.

З акцентом на нас

Отже, на наступні кілька років баланс виглядає так: від кожної країни по представнику і на додачу прописаний функціонал по Україні. Для нас важливими є всі єврокомісари, деякі члени ЄК мають особливе значення. Наприклад, верховний представник ЄС у закордонних справах і політиці безпеки. Нині ним є екс-прем'єрка Естонії Кая Каллас, дружня до України. Єврокомісар по розширенню ЄС також матиме нову функцію - відновлення нашої країни. Посаду обійняла кандидатка від Словенії Марта Кос. Це стало сюрпризом, адже раніше пророкували, що цей портфель дістанеться представнику Латвії Валдісу Домбровскісу. Утім, деякі країни ЄС висловлювали занепокоєння високою концентрацією зовнішньополітичних посад у країн Балтії (від Литви Андрюс Кубілюс став єврокомісаром з оборони й космосу).

"Рада грошей"

Тому Домбровскіс опікуватиметься в ЄК економікою і виробництвом, утім, віце-президентом ЄК з процвітання й індустріальної стратегії ЄС є француз Стефан Сежурне, який був міністром закордонних справ своєї країни. Загалом фінансовий блок представлений кількома провідними країнами Євросоюзу. Так, італієць Рафаель Гатто став віце-президентом ЄК, який відповідатиме за реформи, регіональний розвиток і за відповідні фонди і гранти. За фінанси також відповідатиме поляк Петр Серафін, котрому дістався портфель єврокомісара з держуправління, бюджету й боротьби з шахрайством. Інвестиціями - одним з ключових для України питань - опікуватиметься кандидатура від Португалії Марія Луїс Альбукерке. Іспанка Тереза Рібера як віце-президентка опікуватиметься конкуренцією. Зокрема у полі її управління будуть антимонопольні заходи, що важливо для українського експорту.

Галузі економіки

Важливий для нашої країни сільськогосподарський блок очолить в ЄК кандидат від Люксембургу Кристоф Гансен. Нарешті єврокомісаром з питань енергетики став данець Дан Йєргенсен, торговою та економічною безпекою опікуватиметься Марош Шефчович від Словаччини, а румунка Роксана Мінзату як віце-президентка з зайнятості й соціальних прав та освіти також матиме справи з економічними питаннями.

Верховенство закону по-європейськи

Від Єврокомісії питаннями міжнародного партнерства опікуватиметься чех Йозеф Сікела, верховенством закону, демократією і правосуддям - ірландець Майкл МакГрат. Також демократією, а заразом і безпекою, цифровими передовими технологіями займеться єврокомісарка від Фінляндії Хенна Вірккунен. Єврокомісаром з кризових ситуацій стала бельгійка Хаджа Лахбіб. Угорському кандидату Оліверу Вархейї дістався портфель комісара з питань здоров'я і благополуччя тварин.

Війна і космос

Попри представлення розподілу посад в ЄК, інтрига зберігається, - до початку листопада такий склад має бути затверджений Європарламентом. Урсула фон дер Ляєн розраховує, що заперечень, зауважень чи кардинальних змін не станеться. Президентка ЄК наголосила, що представлена більшість країн ЄС, у тому числі - три з тих, котрі приєдналися нещодавно. З огляду на нові пріоритети, з'явилися й посади комісарів зі Середземномор'я і з питань оборони й космосу. Якщо минулої каденції ЄК ключовим був захист довкілля, відповідно, й "зелений курс", то на наступний період - безпека Євросоюзу, ризики від війни Росії в Україні, підвищення конкурентоздатності.

Глибинні течії

Утім, нові орієнтири ЄК вже розкритикували парламентські центристи й ліві. Зокрема, багато нарікань від них на адресу Рафаеля Фітто, посада якого передбачає розпорядження великим грошами. Фітто належить до ультраправої партії Джорджії Мелоні "Брати Італії" та є, можливо, своєрідним "відкупом" європейським правим за провал Мелоні на виборах президентки ЄК і за "санітарний кордон" в ЄП при розподілі посад і комітетів. На знак протесту гучно подав у відставку єврокомісар Тьєрі Бретон, звинувативши фон дер Ляєн у залаштункових махінаціях і нечесній грі, ознаки якої побачив у розподілі портфелів в ЄК.

Справді несподіваним стало призначення австрійця Магнуса Бруннера на посаду єврокомісара з питань міграції: він був міністром фінансів Австрії, запам'ятався створенням фонду у 500 мільйонів євро на підтримку інвестицій у бізнес України. Європейцям він відомий і через скандал, коли за перевищення швидкості у нього забрали водійські права на 4 місяці. Призначення здивувало самого Бруннера, котрий є юристом і мало розуміється на міграційних питаннях. Але, якщо ЄП затвердить склад ЄК без змін, саме з Бруннером матиме справу український уряд, зокрема, майбутнє міністерство єдності. Від нього ж залежатимуть характер і обсяг виплат українським біженцям у Європі.

Склад цікавий і дружний

Українське МЗС сподівається на незмінний рівень підтримки і відносин, незалежно від нових призначень в ЄК. Про це заявив речник зовнішньополітичного відомства Георгій Тихий. "Ми впевнені, що під керівництвом Урсули фон дер Ляєн Єврокомісія залишиться відкритою до співробітництва, дружньою і в тісному контакті з Україною. У нас немає жодних сумнівів у цьому", - наголосив він. При цьому, позиція офіційного Києва залишається незмінною: Україна захищається від збройної агресії, тому має повне моральне і юридичне право отримувати військову допомогу.

Зараз ви читаєте новину «Нарешті поділили портфелі - Урсула фон дер Ляєн презентувала новий склад Єврокомісії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі