неділя, 06 серпня 2023 11:20

Від міста залишилися самі розвалини: на вулицях гори обвуглених трупів

Від міста залишилися самі розвалини: на вулицях гори обвуглених трупів
Атомна бомба "Малюк" не переконав японський уряд капітулювати. Фото: ВВС

Вранці 6 серпня 1945 року японські ППО помітили наближення до Хіросімі невеликої групи бойових літаків США. Американський бомбардувальник B-29 "Енола Гей" під керуванням полковника Пола Тіббетса пролетів над центром міста і скинув на нього чотиритонну уранову бомбу під назвою "Малюк".

Від вибуху загинули від 70 до 100 тис. людей.

Наприкінці Другої світової американський президент Гаррі Трумен віддав наказ кинути атомну бомбу на Японію, щоб та відмовилася від війни. Спочатку атакували Хіросіму. Від міста залишилися самі розвалини. Автобуси й трамваї були набиті обвугленими тілами. Від тих, хто був на вулиці, залишилися темно-сірі плями на бетоні. Загалом на вулицях лежало 177 тис. трупів. Чим далі від епіцентру вибуху, тим більше людей урятувалося. Але вони були настільки обпалені, що не протягували й двох днів. Кількість жертв загалом сягнула 240 тис. Це було перше в світі використання ядерної зброї під час воєнних дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянський Союз розпочав ядерну гонку

"Малюк" не переконав японський уряд капітулювати. 9 серпня над портовим містом Нагасакі скинули другу бомбу – "Товстуна". Загинуло 70 тис. жителів. Через п'ять днів японський імператор погодився на припинення вогню.

Американський пілот Пол Тіббетс, який скинув бомбу на Хіросіму, до кінця життя вважав, що вибух сприяв встановленню миру й був однією з причин капітуляції Японії. Ніколи не каявся. Доживши до 92 років, він помер 2 листопада 2007 року.

29 серпня 1949 року на військовому полігоні у Семипалатинській області Казахстанської РСР було проведено успішний підрив першої радянської атомної бомби РДС-1.

Зараз ви читаєте новину «Від міста залишилися самі розвалини: на вулицях гори обвуглених трупів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі