вівторок, 09 травня 2023 09:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Нідерланди домовляються з партнерами щодо передачі Києву F-16

Нідерланди домовляються з партнерами щодо передачі Києву F-16
Нідерланди із партнерами ведуть переговори про передачу винищувачів Україні. Фото: eastnews.ua

Нідерланди ведуть переговори із союзниками, розглядаючи можливість передачі Києву винищувачів F-16.

Необхідно досягти згоди між усіма партнерами, як це було перед постачанням гаубиць і танків в Україну, заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте у перший день свого візиту до Бразилії, передає Reuters.

"Ми інтенсивно обговорюємо зі Сполученими Штатами Америки, а також Великою Британією, Данією та деякими іншими сторонами в Європі питання щодо F-16. Дебати тривають", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євросоюз каратиме країни за обхід санкцій проти Росії

Рютте додав, що має намір пояснити президенту Бразилії, чому питання підтримки України є "екзистенціальним" для Нідерландів, Європи і не тільки.

"Російське вторгнення поставило під загрозу західні цінності. Ми повинні допомогти Україні в цій боротьбі. Якщо президент РФ Володимир Путін досягне успіху в Україні, а я не думаю, що це станеться, він не закінчить на цьому. Люди хвилюються за власну безпеку в Амстердамі, Берліні, Парижі та в усій Європі", – наголосив політик.

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва змінив свою риторику щодо повномасштабної війни в Україні, яку торік 24 лютого розв'язала Російська Федерація.

Після негативної реакції Заходу бразильський лідер пом'якшив свої коментарі, а під час візиту до Португалії та Іспанії засудив порушення Росією територіальної цілісності України. Зміну позиції пов'язують із бажанням Лули залучити інвестиції з ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Нідерланди домовляються з партнерами щодо передачі Києву F-16». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі