середа, 03 квітня 2024 02:07

НАТО боїться президентства Трампа і забирає формат "Рамштайн" під свій контроль - Politico

НАТО боїться президентства Трампа і забирає формат "Рамштайн" під свій контроль - Politico
НАТО хоче забрати формат "Рамштайн" під свій контроль. Фото: ВВС

Контактну групу з оборони України (формат "Рамштайн") може очолити НАТО. Зараз форматом керують Сполучені Штати.

Таких заходів хочуть вжити на тлі можливого президентства Дональда Трампа, пише Politico з посиланням на трьох європейських і одного американського чиновників.

"Під час зустрічі міністрів закордонних справ НАТО у Брюсселі 3-4 квітня обговорюватиметься поступовий перехід формату "Рамштайн" під контроль НАТО", - пише видання.

Мета полягає в тому, щоб завершити цей процес на саміті лідерів НАТО у Вашингтоні у липні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Bloomberg сказали, страх якого політика став головною зброєю Путіна проти України

Такий крок дозволить іншим країнам НАТО більше впливати на процес роботи Контактної групи у разі переобрання Трампа.

Дискусії щодо переходу групи під контроль НАТО ведуться "на дуже високому рівні" з метою формалізувати підтримку Києва з боку Європи та Альянсу. Таким чином Контактну групу зроблять "більш довговічною".

"Передача цього проекту під управління НАТО ізолює його від президентства Трампа або навіть від США, які можуть відволіктися на Китай і не зможуть продовжувати його або не зможуть налагодити власне фінансування", - сказав Джим Таунсенд, колишній співробітник Пентагону та НАТО.

В березні 2025 року на базі Повітряних сил США "Рамштайн" у німецькому місті Рамштайн-Мізенбах відбулася 20-та зустріч Контактної групи з питань оборони України.

Головною темою засідання були боєприпаси.Також було створено декілька коаліцій.

До дронової коаліції приєдналися декілька нових країн і зробили внески. Перші результати цієї коаліції - конкретні дрони, які очікують в Україні у кінці березня. Коаліція опрацьовує можливість інвестування в українських виробників дронів.

Партнери запевнили у подальшому наданні більшої кількості ракет для наших систем ППО.

Заходи з підготовки F-16 йдуть чітко за планом. Україна активно працює з усіма залученими країнами: США, Данією, Бельгією, Нідерландами, Румунією та іншими партнерами.

На засіданні також обговорили роботу вісьмох коаліцій спроможностей - повітряних сил, інтегрованої ППО та ПРО, артилерії, бронетанкової техніки та маневреності, морських спроможностей, ІТ, розмінування і дронів.

Зараз ви читаєте новину «НАТО боїться президентства Трампа і забирає формат "Рамштайн" під свій контроль - Politico». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі