четвер, 27 лютого 2014 22:50

Крим без України не проживе — соціолог

Крим без України не проживе — соціолог
Юрій Саєнко Фото: obozrevatel.com

Ніяких причин для конфлікту в Криму нема, переконаний професор економіки і соціології Юрій Саєнко. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Ніяких соціально-економічних причин для політичного конфлікту в Криму нема, - зазначає фахівець. - Уся справа в тому, що кримчани одурені двома факторами — російською пропагандою та історією. Вони дивляться тільки російське телебачення і чули, як прем'єр Росії Дмитро Медведєв заявив, що в Україні владу захопили екстремісти з автоматами. З іншого боку, наші недавні соціологічні дослідження показали, що там уся пам'ять занурена в радянські часи. Переважає думка, що тоді все було добре. І майже ніхто не хоче згадувати про гулаги, голодомори тощо".

На думку соціолога, жителі Криму не знають ресурсну базу автономії.

"Адже 85-90 відсотків води йде на півострів по каналу з Дніпра, - каже експерт. - Так само з України іде 80 відсотків продуктів, особливо влітку. Чим вони годуватимуть міліони відпочивальників? Електроенергію кримчани теж отримують з України. Там мали побудувати АЕС, але вони були проти. З точки зору економіки Крим — це пустеля. Без України він не проживе. Люди зазомбовані Росією та історією".

Конфлікт в автономії потрібен не простим людям, а окремим політикам, можновладцям, криміналітету, зауважує соціолог.

"До того ж сепаратистські настрої підігріває Росія, - упевнений фахівець. - Та й Верховна Рада невчасно відмінила мовний закон. Треба було спочатку підготувати новий. А потім ухвалювати рішення. З Кримом ніхто не працює в плані зміни суспільної свідомості. Її необхідно цивілізувати. Людям треба пояснювати, що таке нацизм і фашизм, російських шовінізм, хто такий Степан Бандера тощо. За жодного президента цю проблему не піднімали".

"Ситуація вкрай важка, і складно запропонувати якийсь вихід. Єдина опора України там — кримські татари. А головне — треба якось втихомирити Росію. Але Європа боїться Путіна. По-перше, у нього ядерна зброя, а це не жарти. По-друге, у нього чешуться руки усіх "мочити в сортирах". По-третє, він — найбагатша людина Росії. І він, і російські олігархи тримають гроші в західних банках. Вони працюють на економіку цих країн. Тому заморожувати ці рахунки невигідно. До того ж і Європа, й Америка нерішучі, все висловлюють "стурбованість" замість того, щоб на путінські страшилки відповісти конкретними погрозами", - зазначає Юрій Саєнко.

Зараз ви читаєте новину «Крим без України не проживе — соціолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі