середа, 24 жовтня 2012 21:20

Інтелігенція поїхала до Януковича говорити про мову, бо опозиції її зрадила

Інтелігенція поїхала до Януковича говорити про мову, бо опозиції її зрадила
Петро Кононенко: всі політичні сили мають сказати свою позицію щодо мови. Фото: ua.korrespondent.net

Опозиція зрадила мову, дозволивши владі проголосувати за законопроект Ківалова-Колесніченка.

Про це на круглому столі у Києві сказав професор, громадський діяч Петро Кононенко.

"Я сьогодні питаю: нашу українську інтелігенцію приведено в рух? Де? Тільки "Наша Україна" заявила про чітку підтримку української мови і боротьбу за неї. Ясно, що на цій позиції стоїть і "Свобода". А інші, при всій їх похвальби, що вони суто українські, чітко не висловилися. І покажіть мені документ, де вони після прийняття так званого закону Ківалова-Колесніченка, рішуче виступили зі своєю позицією?", - обурився він.

Кононенко додав: "Нам треба звернутися до цих партій — опозиційних і не опозиційних, і поставити питання: "Яка ваша позиція? Висловте її на мові закону".

Він також пояснив, що представники інтелігенції поїхали на зустріч з президентом Віктором Януковичем щодо "мовного" закону лише тому, що опозиція "зрадила" і не відстояла це питання в парламенті.

"Коли ми поїхали до президента, нам докоряли: "Чого ви поїхали?". Шановні колеги, та те що опозиція пішла з Верховної Ради, коли розглядалося це питання — то була зрада. Як же можна було відкрити зелену вулицю тим, хто приймав цей закон? Вони кажуть: "Коли ми прийдемо до влади — ми його скасуємо". А хто сказав, що "ми прийдемо" до влади? Які є гарантії? А закон буде. Через це ми не могли не поїхати", - пояснив Кононенко.

"Всі, хто там були, чітко сказали: пропозиція, яку зробили Ківалов і Колесніченко, є антиконституційною, антиправовою, антиукраїнською. Вона не може прийматися як закон. Бо спочатку має бути написаний закон про державну мову та закон про стандарт державної мови", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Інтелігенція поїхала до Януковича говорити про мову, бо опозиції її зрадила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі