пʼятниця, 10 червня 2022 13:49

ЄС має два рішення про статус кандидата для України - ЗМІ розповіли деталі

ЄС має два рішення про статус кандидата для України - ЗМІ розповіли деталі
ЄС має "негативне" і "позитивне" рішення про статус кандидата для України. Фото: Unsplash

Європейський Союз розглядає два варіанти рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ.

Один із них називають позитивним, другий - негативним. Про це повідомляє "Європейська правда".

Згідно з планом А, Єврокомісія надасть висновок, що Україна відповідає всім критеріям, тому статус кандидата за нею визнають одразу. Наступні дії, зокрема - початок переговорів, будуть обумовлені проведенням реформ.

План Б передбачає, що для України висунуть умови, які потрібно виконати до надання бажаного статусу. Такий варіант просувають у низці європейських столиць.

Відомо, що список умов планують прописати у висновках Єврокомісії задля того, щоб це не виглядало ідеєю саме держав-членів. У такому випадку Україну повідомлять на саміті у червні про те, що вона залишається "кандидатом у кандидати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європарламент "за" надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС

Крім того, отримаємо юридично визнану перспективу членства, яка досі формально не зафіксована документально.

Окремі чиновники Єврокомісії не вважають другий варіант "зрадою". Про нього спеціально говорять у ЗМІ, щоб готуватися до негативного розвитку. Зокрема, Bloomberg опублікувало матеріал із заголовком Ukraine Likely to Win Initial EU Backing for Path to Membership ("Україна, швидше за все, отримає першу підтримку ЄС на шляху до членства". - Gazeta.ua).

"У вигляді цієї "перемоги" джерело в ЄС розповіло журналістам саме про план Б, який стане для Києва безумовною поразкою. Про це вже публічно заявили і в уряді, і на Банковій. Про це одноголосно говорять українські експерти-реформатори, які направили ЄС лист з цього приводу, який зібрав безпрецедентно широку підтримку", - йдеться у статті.

В "Українській правді" також повідомили, що президентка Єврокомісія Урсула фон дер Ляєн найближчим часом приїде в Україну. Вона зустрінеться з Володимиром Зеленським, щоб особисто пояснити йому стан речей та підказати шляхи запобігання негативному рішенню на саміті.

17 червня Єврокомісія може розглянути проєкт висновку щодо кандидатства в ЄС України, Молдови та Грузії. Брюссель спершу має домовитися з найвпливовішими державами-членами про те, за яке саме рішення вони готові проголосувати.

Однак стало відомо, що Нідерланди та Данія проти надання Україні статусу кандидата на вступ в Європейський Союз.

Зараз ви читаєте новину «ЄС має два рішення про статус кандидата для України - ЗМІ розповіли деталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі