субота, 10 жовтня 2009 13:03

Експерт назвав найкоротший шлях України до ЄС

Експерт назвав найкоротший шлях України до ЄС

Україна може інтегруватись у ЄС подавши офіційне прохання про вступ, вступивши в багатосторонню економічну асоціацію, або зреалізувавши сценарій поглибленої двосторонньої співпраці, заявив у статті для "Дзеркала тижня" віце-президент міжнародної НУО "Україна в Європі" Володимир Посельський.

"Перед Україною відкриваються три можливі шляхи інтеграції до Євросоюзу, які умовно можна назвати "балкансько-турецькою", "норвезькою" чи "швейцарською" моделями", — переконаний експерт.

Найбільші шанси на швидкі інтеграційні процеси між Україною та ЄС дає розвиток двосторонніх відносин Україна-ЄС, впевнений Володимир Посельський.

"Найвірогідніший сценарій євроінтеграційного поступу України полягає у досягненні нею поглибленої двосторонньої асоціації з Євросоюзом за прикладом відносин ЄС—Швейцарія. Фундамент таких відносин має закласти нова базова Угода про асоціацію між Україною та ЄС, переговори щодо якої виходять на фінішну пряму. У майбутньому цю угоду було б доповнено низкою інших нормативних документів, зокрема угодою про безвізовий режим тощо", — стверджує експерт.

Натомість подання заяви про вступ до ЄС буде не найкращим шляхом для швидкої інтеграції, вважає він.

"Услід за Туреччиною та Балканськими державами, Україна подає офіційне прохання про вступ, стаючи у довгу чергу "аутсайдерів розширення". Об"єктивні труднощі в інституційному "перетравленні" України та масштаби необхідних внутрішніх перетворень роблять нашу державу потенційно останньою країною, яка приєднається до Євросоюзу", — певен експерт.

Більші шанси для налагодження співпраці з європейською спільнотою дає, на думку Посельського, формат Східного партнерства чи інші економічні асоціації.

"Реальніші можливості для запровадження багатосторонніх форм асоціації з ЄС дає запущений у травні нинішнього року проект Східного партнерства. Можна також уявити "реінкарнацію" теперішнього Європейського економічного простору (після вступу до Євросоюзу Ісландії, а можливо — згодом і Норвегії) у форматі реформованого об"єднання ГУАМ як багатосторонньої зони вільної торгівлі, приєднаної до єдиного ринку ЄС", — вважає він.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав найкоротший шлях України до ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі