пʼятниця, 03 березня 2023 12:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи зможе РФ втягнути Китай у війну проти України – відповідь РНБО

Чи зможе РФ втягнути Китай у війну проти України – відповідь РНБО
Кремль має велике бажання втягнути Китай та інші країни у війну. Фото: facebook.com/danilov.oleksiy

Китай наразі не має "великого бажання" надавати зброю Російській Федерації.

Пекіну це не потрібно, тож його позиція є нейтральною, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов у інтерв'ю "РБК-Україна".

"Для чого КНР ставати на сторону Росії та постачати їй зброю? Щоб отримати величезні проблеми, потрапити під ті чи інші обмеження? Звичайно, Китай цього не робитиме, йому це не потрібно від слова зовсім", – сказав він.

Водночас секретар РНБО наголосив, що Кремль натомість має велике бажання втягнути Китай та інші країни у війну. Росія давно намагається розповсюджувати свій вплив.

"У росіян є ОДКБ – якесь непорозуміння, що залишилося після розпаду СРСР. Але й воно накриється, як свого часу було з СНД", – переконаний Данілов.

Він пояснив, що всі хочуть співпрацювати лише з сильними, а Росія виявилася слабкою та недієздатною. Країна-агресорка із кожним днем все більше нагадує "якесь фейкове утворення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навіщо Лукашенко літав до Китаю ‒ у Зеленського зробили припущення

"Коли вже президент РФ Володимир Путін робить заяву про те, що там є уральці, московити та інші нації, це ж вже чогось вартує. Зокрема й завдяки нашим зусиллям. Тому я не бачу на сьогодні, що Китай має велике бажання надавати Росії зброю. Нейтральна позиція, яку він займає, в даному випадку є абсолютно слушною та виваженою. Звичайно, нам дуже хотілося б, щоб допомога була на нашому боці, але треба розуміти всю складність історичних процесів", – зазначив Данілов.

Він також прокоментував пропозицію Китаю щодо так званого "мирного плану" для закінчення війни в Україні:

"КНР – це великий геополітичний суб'єкт. Це велика країна з великою чисельністю населення, великим ВВП. Вона має вплив на певні процеси у світі. Інша справа, що ми дуже хочемо, щоб всі розуміли, що війну треба називати війною. Слово "конфлікт" трохи не для даного процесу. Але ще раз наголошую, у кожної країни своє бачення того, як вони розуміють сьогоднішній розвиток, як вони бачать розвиток, який буде відбуватися завтра або найближчим часом".

Надання Китаєм зброї Російській Федерації матиме трагічні наслідки. Передача РФ будь-яких летальних систем, незалежно від конфігурації, одразу викличе низку запитань з боку інших країн щодо справжньої політики офіційного Пекіна, заявив під час брифінгу в Вашингтоні речник Держдепартаменту Сполучених Штатів Америки Нед Прайс.

24 лютого міністерство закордонних справ Китаю опублікувало свою позицію щодо "врегулювання кризи" в Україну. Так званий мирний план, що складається із 12 пунктів, Пекін підготував до річниці російського вторгнення.

"Мирний план" від Китаю щодо закінчення війни в Україні не вигідний нікому, крім Росії. КНР також не зможе брати участь у мирних переговорах, адже це ірраціонально, заявив президент США Джо Байден.

План дій, запропонований Китаєм для врегулювання війни в Україні, не можна назвати "мирним". Китайський документ ставить жертву та агресора на один рівень, зауважив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Зараз ви читаєте новину «Чи зможе РФ втягнути Китай у війну проти України – відповідь РНБО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі