вівторок, 24 березня 2020 09:53

Було 10 секунд - стане година: яким буде голосування в Раді, якщо ухвалять онлайн режим

Було 10 секунд - стане година: яким буде голосування в Раді, якщо ухвалять онлайн режим
Відеозасідання транслюватимуть через телебачення, радіо та на сайті Верховної Ради. Фото: Facebook.com/iryna.gerashchenko

Якщо засідання Верховної Ради будуть відбуватися у режимі відеоконференцій, то процедура голосування одного рішення може зайняти годину.

Про це пише рух "Чесно" щодо законопроєкту про онлайн роботу парламенту від першого віце-спікера Руслана Стефанчука.

Пропонується, що перед відкриттям "відеозасідання" депутатів, котрі долучилися через відеозв'язок, записують.

Інформацію про кількість присутніх надаватиме Апарат, а результати повідомлятиме головуючий. Засідання вважатиметься відкритим, якщо: для участі в ньому записалися щонайменше 226 нардепів; у залі присутні більшість членів лічильної комісії.

Далі головуючий повідомляє про початок розгляду законопроєкту, оголошуючи його повну назву, реєстраційний номер, ініціаторів внесення. Потім йдуть виступи доповідача, представників комітету, фракцій і груп.

Нардепи голосують прийняття законопроєкту за основу та в цілому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший "слуга" підхопив коронавірус

Голосування відбуватиметься таким чином:

1. Головуючий називає ПІБ нардепа за алфавітом у межах кожної фракції/групи. Зображення депутата з'являється на інформаційному табло в залі.

2. Нардеп після появи його зображення на табло називає своє ПІБ, номер посвідчення, номер законопроєкту, що розглядається, після чого піднімає руку та каже "за", "проти" або "утримався".

На голосування 1 депутата відведуть не більш як 15 секунд, проте за необхідності головуючий може збільшити цей час.

Якщо припустити, що у засіданні беруть участь усі 423 депутати й кожен із тих, хто голосує дистанційно, на голосування витрачає всі 15 сек, то процедура голосування може тривати близько 1,5 год.

Якщо ж у засіданні візьме участь мінімально необхідна кількість депутатів - 226, то час на голосування буде до години. Звісно, у реальних умовах голосування 1 депутата може відбуватися швидше, ніж за 15 секунд; також підрахунок голосів нардепів, присутніх у залі, забере значно менше часу, допускають у "Чесно".

За законопроєктом відеозасідання транслюватимуть через телебачення, радіо та на сайті Верховної Ради.

Верховна Рада може зібратися на позачергове засідання у четвер, 26 березня. При цьому 20% "слуг народу" не готові йти на засідання через поширення коронавірусу серед колег.

Зараз ви читаєте новину «Було 10 секунд - стане година: яким буде голосування в Раді, якщо ухвалять онлайн режим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі