неділя, 03 квітня 2011 18:43

Спецтема: Війна у Лівії

Авіаудар НАТО спровокували самі ж лівійські повстанці

Авіаудар НАТО спровокували самі ж лівійські повстанці

Лідери лівійських повстанців сказали, що їх власні бійці винні в авіаудар НАТО з повстанської автоколоні.

Щонайменше 13 людей загинуло через те, що винищувач НАТО відкрив вогонь по колоні неподалік від міста Брега у відповідь на стрілянину в повітря.

Глава Тимчасового національної ради, що об'єднує сили опозиції на сході Лівії, сказав, що стрілянину в повітря відкрили ненавчені бійці опозиції, і що НАТО не несе жодної вини за те, що трапилося. За словами Мустафи Абделя Джаліля, керівництво повстанців вживає термінових заходів щодо зміцнення дисципліни та для уникнення повторення подібних інцидентів.

Зокрема, лівійські повстанці встановлюють контрольно-пропускні пункти на дорозі поблизу від лінії фронту, щоб у бойових діях брали участь лише люди, що пройшли хоча б мінімальну підготовку.

Водночас поновилися бої за нафтовий порт Брега, що знаходиться в 800 км на схід від Тріполі. Згідно з повідомленнями, що надходять звідти, повстанці зайняли університетський кампус на околиці міста. Представник Тимчасового національної ради повідомив, що повстанці мають намір реорганізувати свої сили і добитися військової перемоги над Муаммаром Каддафі.

Однак, як передає кореспондент Бі-бі-сі, повстання в Лівії явно зайшли в політичний і військовий глухий кут. Ні у повстанців, ні у вірних Каддафі військ немає достатніх сил для того, щоб домогтися повної перемоги на полі бою. При цьому, зазначає наш кореспондент, жодна сторона не відчуває достатньої слабкості для того, щоб почати серйозні переговори про перемир'я.

Нагадаємо, в середині лютого в Лівії почалися виступи з вимогою догляду правлячого більше 40 років Каддафі, які згодом переросли у громадянську війну між урядовими силами і повстанцями. НАТО офіційно очолила військову операцію в Лівії. Згодом 18 березня Радбез ООН оголосив про створення над Лівією безпольотною зони для того, щоб запобігти бомбардування зайнятих опозицією міст і врятувати від загибелі місцевих жителів. Документ також були передбачені можливі бойові дії без застосування наземних сил. 27 березня Рада НАТО ухвалила рішення про прийняття на себе командування військовою операцією коаліції в Лівії.

Зараз ви читаєте новину «Авіаудар НАТО спровокували самі ж лівійські повстанці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі