вівторок, 15 березня 2011 17:53

Спецтема: Арабські революції

Каддафі пригрозив Заходу укласти союз з "Аль-Каїдою"

Каддафі пригрозив Заходу укласти союз з "Аль-Каїдою"

Прихильникам лівійської опозиції слід здатися владі, оскільки шансів на перемогу у них немає, заявив у вівторок лідер країни Муамар Каддафі.

"У них не залишилося ніякої надії, вони приречені на поразку. Тому у цих людей є тільки два варіанти - здатися або втекти", - сказав він в інтерв'ю італійській газеті "Джорнале".

Каддафі в черговий раз припустив, що проти його режиму в Лівії б'ються не опозиціонери, а терористи. Тому він відмовляється вступати з ними в переговори.

"З ким мені налагоджувати діалог? Лівійський народ на моїй стороні. Люди просять нас втрутитися. Вони кажуть: "звільніть нас від цих озброєних банд". Не можна вести переговори з терористами, пов'язаними з Усамою бен Ладеном. Адже вони самі не думають про діалог. У них на розумі лише одне: вбивати, вбивати і ще раз вбивати", - пояснив він.

За словами лівійського лідера, його війська прагнуть якомога швидше відновити контроль над усією територією країни.

"Ми зобов'язані боротися проти тероризму", - підкреслив він.

Крім того, Каддафі запевнив, що не буде мстити рядовим лівійцям, які виступили проти нього.

"Терористи будуть віддані під суд, але звичайні люди, яких просто ввели в оману, будуть прощені. Якщо вони кинуть зброю, то можуть розраховувати на милосердя", - сказав співрозмовник газети.

Він повідомив, що шокований ворожим ставленням до нього лідерів західних країн.

"Дії моїх європейських друзів викликають у мене шок. Вони поставили під загрозу виконання низки важливих і потрібних їм угод (з Лівією - ред.) у сфері безпеки, а також економіки", - пояснив Каддафі.

На думку Каддафі, президент Франції Ніколя Саркозі, який запропонував завдати авіаудари по Лівії, "страждає від психічних проблем. Тільки божевільний може озвучити подібні ідеї".

Лідер Лівії також запевнив, що готовий до боротьби, якщо США вирішать завдати авіаудари по його країні.

"Вони це зроблять тільки якщо зійдуть з розуму. Але ми будемо боротися і переможемо. Такий розвиток подій лише згуртує лівійський народ", - заявив Каддафі.

Він попередив, що не допустить іноземне військове втручання у справи Лівії.

"Ми ведемо священну війну проти "Аль-Каїди". Але якщо вони (західні країни - ред.) зроблять те ж, що і в Іраку, Лівія вийде з альянсу проти тероризму. Тоді ми укладемо союз з "Аль-Каїдою і оголосимо війну (Заходу - ред.)", - сказав Каддафі.

Сутички між опозиціонерами і вірними Каддафі силами не припиняються з середини лютого. Прихильники опозиції утримують кілька великих міст на сході Лівії.

Зараз ви читаєте новину «Каддафі пригрозив Заходу укласти союз з "Аль-Каїдою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі