четвер, 14 листопада 2013 20:01

Адмінсуд відмовився розглядати чергові позови з вимогою скасувати указ про помилування Луценка

Адмінсуд відмовився розглядати чергові позови з вимогою скасувати указ про помилування Луценка
Фото: svit24.net
Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) відмовився прийняти до розгляду позови двох громадян, які вимагають визнати незаконним указ президента Віктора Януковича про помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

"Вищий адміністративний суд повернув двом громадянам їхні заяви щодо визнання незаконним указу президента щодо помилування Юрія Луценка", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі ВАСУ в четвер.

У суді пояснили, що в одній із заяв позивач зазначає, що звільнення Луценка без проходження ним процедури виправлення в місцях позбавлення волі порушує його права як учасника суспільних відносин.

ВАСУ дійшов висновку, що в поясненнях позивач не наводить документального і нормативного обґрунтування вимог до відповідача і не вказує, чому саме цей указ президента порушує його особисті права, свободи чи охоронювані законом інтереси.

В результаті ВАСУ дійшов висновку, що обидва позовних заяви були подані без додержання вимог, і встановив, що обидва позивача не усунули в передбачений законом термін недоліки в своїх позовних заявах.

Раніше у ВАСУ вже надходили позови про визнання незаконним указу президента про помилування Луценко - від громадян N і D. Однак ВАСУ відмовився розглядати обидва позови.

Юрій Луценко був затриманий 25 грудня 2010 року, а через кілька днів за рішенням суду він був заарештований. Екс-глава МВС відбував покарання за скоєння низки посадових злочинів в Менській колонії (Чернігівська обл.) з кінця серпня 2012 року.

Згодом, у липні 2012 року, Європейський суд з прав людини встановив, що арешт екс-глави МВС порушує права людини. Суд зобов'язав Україну виплатити Ю.Луценко EUR 15 тис компенсації моральної шкоди. Держава виплатила ці кошти.

5 квітня 2013 року стало відомо, що омбудсмен Валерія Лутковська звернулася до президента України Віктора Януковича з проханням про помилування Ю.луценка, пославшись на стан здоров'я екс-міністра і на відбуття ним більшої частини покарання. 7 квітня В.Янукович підписав указ про помилування Луценка і в той же день він залишив колонію.
Зараз ви читаєте новину «Адмінсуд відмовився розглядати чергові позови з вимогою скасувати указ про помилування Луценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі