неділя, 21 липня 2013 12:14

2015 рік є вибором між можливістю змін і деградацією - Луценко

2015 рік є вибором між можливістю змін і деградацією - Луценко
фото:newzz.in.ua

Наразі в Україні гостро стоїть питання інституційних змін. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

"Моє особисте бачення - новий президент від опозиції, який візьметься реалізувати нашу програму "Третя республіка", повинен мати рік-два повномасштабних повноважень, щоб провести ці реформи. Бо парламент п'яти олігархічних сімей, який маємо сьогодні, цього не допустить. Цей президент має сказати: я за цей час починаю реформи, збираю обраних населенням депутатів для написання нової парламентсько-президентської Конституції, яка приймається населенням. На підставі її вже обирається новий парламент. Відтак отримаємо парламентсько-президентську республіку", - зазначив екс-міністр.

За його словами, в цієї програми немає шансів бути втіленій за Януковича.

"Він породження системи, яка не здатна до таких змін. 2015 рік є вибором між можливістю змін і деградацією України", - зауважив Луценко.

Він вважає, що перед політичною революцією українці повинні пройти революцію моральну. "Проблема не тільки в Януковичу, олігархах чи спадку СРСР та колоніальній історії України. Сталін сидить в кожному з нас. Треба міняти колоніальне бачення ролі людини, яка шукає доброго царя. Людина повинна відчути себе господарем країни. Без цього не змінимо країну, навіть якщо поміняємо президента, уряд і запустимо програму. Тому треба робити все, аби суспільство організувалося і почало відчувати свою приналежність до держави. Одним зі зрушень може бути ідея персонального мандата, коли вибори відбуваються за відкритими партійними списками по ідентифікаційних номерах. Але голос громадянин може відізвати у разі зради депутата. Якщо кількість голосів за депутата скоротиться на дві третини, то автоматично заходить наступний депутат", - наголосив Луценко.

Зараз ви читаєте новину «2015 рік є вибором між можливістю змін і деградацією - Луценко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

163

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі