четвер, 29 березня 2018 23:46

"Українізація відбувається завдяки Путіну й війні"

Українці не схильні аналізувати минуле. Більшість не згадають, хто був попередній прем'єр-міністр, – каже соціолог Олексій АНТИПОВИЧ

Понад 90 відсотків українців оцінюють ситуацію в країні як критичну, згідно з опитуванням вашої соціологічної групи. Із чим люди пов'язують свої побоювання?

– Живемо в умовах війни. Через цю призму українець дивиться багато на що. Перш за все, переживає за власну безпеку. Потім ідуть комфорт і задоволення потреб.

Після Революції гідності сподівалися, що система влади стане іншою. Цього не відбулося. Звичайно, є позитивні зміни, але вони більше пов'язані зі свідомістю людей. Вони зрозуміли, що можуть впливати на ситуацію в державі. Але у свідомості зміни відбулися, а в державі – ні.

До яких наслідків можуть призвести такі настрої?

– На питання, чи готові люди вийти на протести, отримуємо чимало ствердних відповідей. Але це не означає, що кожен піде міняти владу. Приклад двох революцій свідчить – потрібен каталізатор. Припускали, що ним може стати зростання тарифів і цін. Українці відчувають економічні проблеми, озлоблюються, але це не спричинює протести. Криза не дійшла межі.

Є невдоволення владою і ситуацією в дер­жаві. Але наступного року – вибори. Українець має надію, що його голос змінить ситуацію. Поступово стає іншою громадянська свідомість: ми відповідаємо за тих, кого обираємо, і можемо їх контролювати. На побутовому рівні – це, наприклад, об'єднання співвласників багатоповерхових будинків.

  Олексій АНТИПОВИЧ, 40 років, соціолог. Народився в Полтаві. Батько Георгій Антипович – журналіст, прозаїк, драматург. Видав збірку п’єс, писав про феномени людини й природи – НЛО, телепатію, гіпноз, левітацію. Мати Ганна Антипович – журналіст, автор поетичних збірок, лауреат премії імені Симона Петлюри. Навчався на кафедрі соціології економічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. Засновник та керівник cоціологічної групи ”Рейтинг” – центру, що досліджує українське суспільство. Цікавиться автомобілями. Любить подорожувати. Живе в Києві. Одружений, виховує трьох дітей
Олексій АНТИПОВИЧ, 40 років, соціолог. Народився в Полтаві. Батько Георгій Антипович – журналіст, прозаїк, драматург. Видав збірку п’єс, писав про феномени людини й природи – НЛО, телепатію, гіпноз, левітацію. Мати Ганна Антипович – журналіст, автор поетичних збірок, лауреат премії імені Симона Петлюри. Навчався на кафедрі соціології економічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. Засновник та керівник cоціологічної групи ”Рейтинг” – центру, що досліджує українське суспільство. Цікавиться автомобілями. Любить подорожувати. Живе в Києві. Одружений, виховує трьох дітей

Як за чотири роки змінилися цінності?

– У Криму й на окупованій території Донбасу живуть майже п'ять мільйонів українців. У довоєнний період вони мали проросійські настрої, там домінувала російська мова. Коли соціологи перестали враховувати їхню точку зору в опитуваннях, вага проукраїнськи налаштованих громадян зросла. Але це лише арифметичне пояснення деяких змін у соціологічній динаміці.

Прийшло розуміння, що Росія – не дружня держава. Ставлення до РФ та до ідеї впровадження другої державної мови погіршилося. Підтримка вступу до Євросоюзу зросла до понад 50 відсотків. Підтримка НАТО – теж збільшилась. У довоєнні часи сягала 20 відсотків. Зараз – майже 40.

Порошенко на виборах набрав понад 50 відсотків. Тепер бачимо суттєве зниження підтримки президента. Він матиме проб­леми з переобранням на другий термін.

Громадянська свідомість і здатність самоорганізовуватися відчутно зросли. Про це свідчать волонтерський рух, допомога армії, добровольці. Але ситуація в державі на загал не змінилася. Якість влади не покращилась. У розумінні більшості українців реформи – це підвищення стандартів життя. Чого не сталося. Тому люди незадоволені тим, як живе держава.

Вони втрачають віру в те, що Україна стане успішною?

– За останні п'ять років майже 12 відсотків українців побували на заробітках за кордоном. Ще до 40 відсотків хотіли б це зробити. Але дві третини з них збираються повернутися. Це означає, що вони вірять в цю країну.

Але це – тривалий процес. Змінитися має кожний громадянин. Коли українець їде по Варшаві машиною, то не викине недопалок, бо штрафують. А в Україні – можна. Треба будувати Європу тут. Це величезні зміни в культурі, уявленнях, знаннях, дотриманні законів.

Чи стають українці політично зрілішими?

– Вони голосують і розчаровуються. Якщо пропонуватимуть гречку, то називатимуть усіх покидьками, однак братимуть її.

Українці голосують серцем. Приклад – Олег Ляшко. Всі розуміють, що це – шоумен. Але люди хочуть дивитися таке шоу. Про це ж свідчать рейтинги Святослава Вакарчука чи Володимира Зеленського.

Це – брак політичної культури громадян. Як наслідок – партії в Україні живуть і працюють від виборів до виборів, а не 10-річними програмами. Українці не схильні аналізувати минуле. Більшість не згадають, що зробив попередній прем'єр-міністр.

Порошенко на президентських виборах отримав 54,7 відсотка голосів і переміг у першому турі. Зараз набирає 12 відсот­ків, за дослідженнями групи "Рейтинг". А в другому турі, якщо потрапить до нього з Юлією Тимошенко, може перемогти лише в трьох областях України. Яких помилок припустився глава держави?

– Він переміг у першому турі завдяки бажанню українців змінити все і швидко. Але цього не сталося. Так – війна, тяжке економічне становище після втечі Януковича, розкрадання України. Але чотири роки – достатній шлях, щоб і систему суттєво змінити, і реформи найнеобхідніші провести. Ніхто не вимагав зарплати в тисячі євро, лише одного – менше красти. Треба було змінювати систему влади. Однак вона залишилася колишня.

Нещодавно Порошенко поскаржився, що за останні чотири роки збіднів. Це підвищить його рейтинг?

– Навпаки. Мережа магазинів "Рошен" розвивається по всій країні, люди це бачать. Краще було змовчати. Бо українець читає між рядків: "Ти нам ще й брешеш!" Коли влада закликає затягти паски, не роблячи цього сама, це породжує ненависть до неї.

Чому позиції президента міцні у Вінницькій, Хмельницькій і Чернівецькій областях? Люди підтримують "свого"?

– Українці завжди голосували за "свого". Кучму підтримували на Чернігівщині й на Дніпропетровщині, Ющенка – на Сумщині, Януковича – на Донбасі. Це – нормально.

Яких змін потребує виборча система?

– Зниження прохідного бар'єра на парламентських виборах. Одновідсоткових партій зараз можна назбирати десяток. Відповідно, Рада і уряд стануть строкаті й цікаві, прийде молодь. Це – соціальний ліфт, яким нове покоління може потрапити у владу, не будучи нікому братом, сватом чи сином.

Головною помилкою після Майдану вважають те, що його активісти не створили партію. Чи може нова політична сила з'явитися перед виборами 2019-го?

– Запит на таку політичну силу існує. Але вона має щось зачіпати в людині, щоб за неї проголосували. В Україні є одна партія, за яку голосують як за ідеологічну – "Свобода". Решта – лідерські: Радикальна партія Олега Ляшка, "Солідарність" Петра Порошенка, раніше був "Блок Юлії Тимошенко", "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка.

Чи може стати президентом людина не з теперішнього політичного класу?

– Для цього треба витратити багато коштів на рекламу, часто світитися в медіа, бути популярним і сильним одночасно.

Децентралізація певною мірою посилила позиції міських голів. Вони отримали додаткові можливості й відповідальність. Мер, який покращує ситуацію в місті, рано чи пізно може сказати: "Я тут зробив багато. Щоб подужати більше, йду в центральну владу". Регіональний патріотизм в Україні розвинений. Люди проголосують за такого кандидата в депутати чи за політичну силу, яку він представлятиме.

Як змінилися позиції "русского мира" у нас після Майдану?

– Частина людей підтримує зближення з Росією. Через сімейні зв'язки, бізнес, ностальгію за СРСР. Проросійські погляди має приблизно кожен шостий українець. Для них Захід – незрозумілий. Вони виросли в СРСР або на цінностях "великой-неделимой", а можливо, одна з причин – мовний бар'єр.

Але на проросійській тематиці зараз не заробиш значних політичних дивідендів. Коли понад 50 відсотків говорять, що йдемо до Європи, а ти кажеш – до Росії, то це означає, що кожен другий плюне у твій бік.

Ваші дослідження свідчать, що 60 відсот­ків громадян підтримують одну державну мову – українську. Люди усвідомлюють важливість української як безпекової складової? Мовляв, не було б російськомовних регіонів – не було б Путіну кого "захищати"?

– Під час досліджень запитуємо, зокрема, до якої конфесії себе відносите – Української православної церкви Київського патріархату чи Московського? Прихильники останнього нині перейшли в категорію "православний без конфесії".

Так само з мовою. Визнати російську державною, коли РФ хоче забрати в України державність – це не сприймається. Згадайте довоєнні часи – "какая разница, на каком языке разговаривать?", "яка різниця, до якої церкви ходити, ми ж спілкуємося з Богом". Частина цих людей змінила своє ставлення до історії, Росії й до радянського минулого. Вони хочуть, щоб їхні діти жили в Європі. Завдання влади, що прийде 2019 року, – не змінювати цей вектор держави.

Все більше російськомовних переходять на українську?

– Українізація відбувається завдяки Путіну й війні. Чимало людей переходять на українську принципово. Для багато кого це стало модним.

Чого бракує для утвердження української мови?

– Чому в довоєнному Криму всі українські школи були заповнені? Тамтешні діти не чули навколо себе української. Але коли хотіли вступити до вузу, поїхати в Харків, Київ чи Львів, мусили здати екзамен з української. Якщо ти чиновник, то повинен розмовляти державною мовою й вести нею документообіг. Більшість громадян це підтримують. Коли ти політик, який хоче вийти в ефір національного телеканалу – маєш перейти на українську. Навіть Микола Азаров її вчив.

Кожен політик повинен відстоювати національні інтереси. Якщо він робить крок убік, то має бути викинутий із цієї сфери.

Зараз ви читаєте новину «"Українізація відбувається завдяки Путіну й війні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі