четвер, 14 грудня 2017 13:20

Німеччина має найбільші шанси на Кубку світу

Автор: фото: REUTERS
  Лідеру збірної Аргентини Ліонелю Мессі у червні виповниться 31 рік. У 2018-му для нього  буде останній реальний шанс виграти Кубок світу. На попередньому турнірі аргентинці стали віце-чемпіонами
Лідеру збірної Аргентини Ліонелю Мессі у червні виповниться 31 рік. У 2018-му для нього буде останній реальний шанс виграти Кубок світу. На попередньому турнірі аргентинці стали віце-чемпіонами

Прориву можна чекати від азійських збірних

1 грудня відбулося жеребкування фінальної частини Кубка світу з футболу. 21-й турнір відбудеться з 14 червня до 15 липня 2018 року в Росії.

11 разів на змаганнях перемагали європейські команди: по чотири – Німеччина, чинний чемпіон, та Італія. По одному – Франція, Англія, Іспанія. Південноамериканці виграли дев'ять титулів: п'ять – Бразилія, по два – Аргентина й Уругвай

– На Кубках світу є традиційні фаворити – збірні Німеччини, Бразилії, Аргентини, – каже Всеволод КЕВЛИЧ, 48 років, уболівальник київського "Динамо". – Нині німці за добором виконавців поза конкуренцією.

Від Аргентини завжди великі очікування, які вона зазвичай не виправдовує. Виняток – 1986 року в Мексиці. Тоді команда з Дієго Марадоною виграла Кубок світу.

Зараз Аргентина має гравця, якого за талантом ставлять в один ряд із Марадоною – Ліонеля Мессі. Він "затягнув" команду до фіналу. Під час турніру йому буде 31 рік. Для нього це, можливо, останній шанс виграти Кубок світу. Вдасться?

– Мессі – унікальний. Вважаю, він ще довго гратиме. В збірної Аргентини багато хороших виконавців. Подивимося, як їх об'єднає тренер Хорхе Сампаолі. Не дуже впевнено пройшли відбір, путівку здобули тільки в останньому турі.

Бразилія – найтитулованіша команда. Однак із 2002-го не виграє Кубок світу і навіть не доходить до вирішального матчу. Чи має потенціал зробити це в Росії?

– Теперішні бразильці мало нагадують своїх попередників. Демонструють прагматичний футбол – як і решта збірних. Але у бразильців є проблеми з ігровою дисципліною. Тому їхні шанси на перемогу оцінюю як невисокі.

Суперзірковий склад у Бельгії. На що здатна ця команда?

– Де Брейне й Азар – одні з найкращих у світі атакувальних півзахисників. Куртуа – топ-воротар, Компані – класний захисник, хоч і травматичний. Ця команда давно грає разом. Якщо в них піде, то можуть дістатися "глибоких" стадій. Але бельгійці мають комплекс "великих команд". На попередньому Кубку світу в чвертьфіналі програли Аргентині, на Євро-2016 – стартовий матч Італії.

П'ять-сім років тому домінувала Іспанія. Останні великі турніри ця команда провалила. Здатна наступного літа повернутися на вершину?

– Не думаю. Там триває зміна поколінь. Ветерани не пішли, а час молодих ще не настав.

Жодного разу в півфіналі не грала збірна з Африки. Це може трапитися в Росії?

– Тамтешні команди непрогнозовані. Дуже багато залежить від тренера – його харизматичності й уміння приборкувати емоції футболістів. Також наставнику потрібен лідер на полі.

Прориву можна чекати від азійських збірних. Вони стрімко прогресують.

Цікаво буде спостерігати за хорватами. З Україною вони виклалися в одному таймі. У плей-оф за право зіграти на Кубку світу проти Греції провели два сильні тайми. Але на великих турнірах у Хорватії трапляється криза одного матчу, в якому у них нічого не виходить, і команда вилітає.

Не чекаю сенсації від Ісландії, яка теж обійшла нас у відборі. Вона досягла свого максимуму.

Найбільша несподіванка відбору – вперше за 60 років на Кубок світу не потрапила Італія. Її не вистачатиме на турнірі?

– Це – велика втрата. Італійцям завжди є що запропонувати, зокрема, в тактиці.

Також не буде Нідерландів, але це вже звична ситуація. Вони навіть на останнє Євро не пробилися.

– Ця збірна нічого особливого не показує з 2014 року.

Які тактичні моделі застосують на турнірі?

– Навряд чи побачимо щось нове. Очікую, що чимало команд віддадуть перевагу схемі 1–4–3–3. Вона на сьогодні є найпрогресивнішою. Але у збірних мало часу на підготовку, а для такої схеми потрібне хороше взаєморозуміння між гравцями.

Переважно команди виходять з того, щоб не пропустити. Адже руйнувати легше, ніж створювати. Хоча зараз у Лізі чемпіонів і в провідних чемпіонатах зростає результативність. Клуби зрозуміли: не гратимуть видовищно – зменшуватимуться їхні доходи.

Футбол. Кубок світу-2018. Фінальна частина. 14 червня – 15 липня, Росія

Група А: Росія, Єгипет, Уругвай, Саудівська Аравія

Група В: Португалія, Іспанія, Іран, Марокко

Група С: Франція, Австралія, Перу, Данія

Група D: Аргентина, Ісландія, Хорватія, Нігерія

Група E: Бразилія, Швейцарія, Коста-Рика, Сербія

Група F: Німеччина, Швеція, Мексика, Південна Корея

Група G: Бельгія, Панама, Туніс, Англія

Група H: Польща, Сенегал, Колумбія, Японія

До 1/8 фіналу виходять дві найкращі команди

з кожної групи

Зараз ви читаєте новину «Німеччина має найбільші шанси на Кубку світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі