понеділок, 19 серпня 2024 10:31

Спецтема: Війна Росії проти України

"Має припинитися російська присутність на ЗАЕС": Зеленський зробив заяву про ядерну загрозу

"Має припинитися російська присутність на ЗАЕС": Зеленський зробив заяву про ядерну загрозу
Російські окупанти вже понад два роки контролюють Запорізьку АЕС. Фото: pravda.com.ua

Уже понад два роки російські окупанти контролюють найбільшу у Європі атомну станцію - Запорізьку АЕС.

Російська присутність незмінно означає фундаментальну загрозу радіаційній безпеці України, всієї Європи і світу. На цьому наголосив президент Володимир Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни знову розганяють фейки, що українці хочуть застосувати "брудні бомби" для обстрілів АЕС: в МЗС відреагували

За його словами, Росія шантажує світ загрозою катастрофи на ЗАЕС, використовує територію станції як майданчик для ударів по Нікополю та інших громадах поруч. А також зберігає військову техніку та боєприпаси на території ЗАЕС.

"Тільки повернення станції під український контроль означатиме повне дотримання всіх норм безпеки і загалом повернення ситуації навколо ЗАЕС до нормальності. Протягом десятиліть Україна гарантувала найвищий рівень безпеки ядерних обʼєктів, і так буде й надалі, але для цього має припинитися злочинна російська присутність на ЗАЕС", - наголосив Зеленський.

Росіяни не пустили експертів Міжнародного агентства з атомної енергії всередину градирні на Запорізькій атомній електростанції, де сталася пожежа. Представники МАГАТЕ змогли провести лише огляд градирні та радіаційний моніторинг.

11 серпня ввечері Нікопольська РВА повідомила, що окупанти підпалили на ЗАЕС величезну кількість автомобільних шин, і попередили про можливу провокацію.

Зараз ви читаєте новину «"Має припинитися російська присутність на ЗАЕС": Зеленський зробив заяву про ядерну загрозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі