понеділок, 12 серпня 2024 08:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Пожежа на ЗАЕС припинилася: що сталося та яка ситуація на станції
4

Пожежа на Запорізькій атомній електростанції припинилася.

Рівень радіації на Нікопольщині станом на ранок 12 серпня в нормі, повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

"Ситуацію тримають на контролі", - зазначив він.

На ЗАЕС сталася пожежа, внаслідок якої загорілася градирня номер один та було пошкоджено інше технологічне обладнання. За інформацією Енергоатому, інцидент стався близько 20:00 на об'єкті технічного водопостачання.

Нікополь розташований через Дніпро навпроти Енергодара, де розташована ЗАЕС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Енергоатомі назвали причину пожежі на ЗАЕС

Вчора ввечері Нікопольська РВА повідомила, що окупанти підпалили на ЗАЕС величезну кількість автомобільних шин, і попередили про можливу провокацію.

Енергетики попередили, що градирня приблизно за кілометр від енергоблоків та масштабні пожежі можуть призвести навіть до радіаційної аварії. Але запевнили, що радіаційне тло в нормі.

Росіяни, за традицією, у всьому звинувачують ЗСУ та заявляють, що станцію атакував український БПЛА. Сьогодні вранці пожежу загасили, виміри повітря не показали підвищення рівня радіації.

Росіяни заявляють, що домагатимуться, щоб МАГАТЕ назвало винну сторону про обстріл ЗАЕС.

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії стали свідками сильного темного диму, що піднявся з північної частини Запорізької АЕС після серії вибухів.

Раніше у Міжнародному агентстві з атомної енергії заявили, що на ЗАЕС пролунали численні вибухи, після чого відбулося сильне задимлення.

В агентстві також заявили, що команда отримала повідомлення від окупаційної адміністрації ЗАЕС про "ймовірну атаку безпілотника на одну з градирень, розташованих на майданчику".

Деградація систем і елементів АЕС з кожним днем погіршує загальну безпекову ситуацію на ЗАЕС. Масштабні пожежі можуть призводити до розвитку події аж до радіаційної аварії.

Зараз радіаційний стан на станції перебуває у межах чинних норм, загрози радіаційного забруднення для населення наразі немає.

Зараз ви читаєте новину «Пожежа на ЗАЕС припинилася: що сталося та яка ситуація на станції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі