середа, 14 серпня 2024 12:27

Спецтема: Війна Росії проти України

Пожежа на ЗАЕС: росіяни не пустили експертів МАГАТЕ всередину градирні

Пожежа на ЗАЕС: росіяни не пустили експертів МАГАТЕ всередину градирні
Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії не отримали від росіян доступу всередину градирні на Запорізькій атомній електростанції. Фото: скріншот

Росіяни не пустили експертів Міжнародного агентства з атомної енергії всередину градирні на Запорізькій атомній електростанції, де сталася пожежа.

Представники МАГАТЕ змогли провести лише огляд градирні та радіаційний моніторинг, заявив в ефірі телемарафону заступник міністра енергетики Микола Колісник, передає Gazeta.ua.

"Після проведеного огляду експерти попросили доступ безпосередньо всередину градирні на рівень розподілу водяних форсунок. Саме там, за їхніми припущеннями, могло бути певне пошкодження. Але доступу туди експерти від росіян не отримали", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МАГАТЕ не змогло встановити причини пожежі на Запорізькій АЕС

Наразі МАГАТЕ не зробило остаточного висновку щодо обставин загорання на градирні, наголосив Колісник.

11 серпня ввечері Нікопольська РВА повідомила, що окупанти підпалили на ЗАЕС величезну кількість автомобільних шин, і попередили про можливу провокацію.

Енергетики попередили, що градирня приблизно за кілометр від енергоблоків та масштабні пожежі можуть призвести навіть до радіаційної аварії. Але запевнили, що радіаційне тло в нормі.

Росіяни, за традицією, у всьому звинувачують ЗСУ та заявляють, що станцію атакував український БПЛА.

Зараз ви читаєте новину «Пожежа на ЗАЕС: росіяни не пустили експертів МАГАТЕ всередину градирні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі